Annons

Miljöpartiet hindrar ökad tillväxt

De svenska rekordåren var inte någon produkt av folkhemsbygget eller politiska beslut. Den byggde på det överskott och de vinster som landets timmer- och metallindustrier producerade. Under efterkrigstiden tillkom nya tillverkningsindustrier som etablerade Sverige som ett exportland i världsklass.
Ledare • Publicerad 24 mars 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Svenska exportindustrier har dock på senare år fått hårt motstånd från Miljöpartiet. Partiet tonade ner sin tillväxtkritik i början av tjugohundratalet för att accepteras in i regeringen. Men i praktiken verkar de lika fientliga mot industri som tidigare.

Foto: Jessica Gow/TT

Miljöpartiets motstånd mot skogsindustrin, energiproduktionen och gruvnäringen har varit påtaglig. Särskilt viktiga satsningar på gruvnäringen för att ta fram metaller till ny teknik har hamnat i frysboxen tack vare regeringen. Samtidig talar man sig varm om en batteridriven grön omställning.

Annons

Nu pågår två utredningar som ser över systemet för miljöprövning för att underlätta för bland annat gruvetablering i Sverige. Den första kom förra året på initiativ från riksdagen och den andra, som också ska se över annan lagstiftning som rör gruvbrytning, tillsattes i början av mars av regeringen.

Att regeringen nu agerar i frågan är välkommet. Men det är efter snart två mandatperioder av politik som försvårar för exportföretag och medvetna förhalningar av tillståndsprocesser från regeringens sida. Resultatet från regeringens utredning presenteras dessutom först efter nästa val.

Elbristen som redan tvingat svenska företag att lägga band på sin produktion viftas bort som ett tankespöke från oppositionen. När det blåser finns det ju hur mycket el som helst. Att det ibland uppstår underskott menar regeringen ska lösas med ”batterier i elnätet och vätgaslager”. Hur det ska fungera i en stor skala är det fortfarande ingen som vet. Hur man producerar batterier utan gruvbrytning är också en gåta som Miljöpartiet inte har gett svar på.

”Det är i grunden en kortsiktig och ideologiskt motiverad politik som på sikt sänker Sveriges förmåga att konkurrera ekonomiskt och finansiera sin offentliga sektor.”

Elektrifieringen av branscher som stålindustrin och subventioner av elfordon kommer kräva stora förändringar av elmarknaden. Men eftersom regeringen inte vill veta av att det kan uppstå elbrist lägger man skulden på konsumenten.

Konsumtionsskatter som kemikalieskatten och den nu föreslagna elskatten är en nygammal favorit från grönt håll. Dessa försöker förändra hur människor lever sina liv. Effekten blir dock att konsumtionen går ned, företag tvingas administrera och betala fler skatter och ekonomin som helhet saktar in. Det är Miljöpartiets politik men det sker med januaripartiernas, och ytterst Socialdemokraternas, goda minne.

Om regeringen fortsätter lägga hinder för tillväxt och företagande kommer varken klimatet eller svenska skattebetalare att gynnas. Det är i grunden en kortsiktig och ideologiskt motiverad politik som på sikt sänker Sveriges förmåga att konkurrera ekonomiskt och finansiera sin offentliga sektor.

Ett lågproduktivt land med minskande skattebas. Det är nog inte den framtid som Socialdemokraterna önskar sig. Men det är vad regeringsmakten har kostat.

Pontus WesterholmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons