Annons

Miljöpartiet valets dolda förlorare

Många frågar sig nu: vad hände med Miljöpartiet? Framgångarna som tagits för självklara har inte infriats av valmanskåren. I riksdagsvalet backade MP med en halv procent till 6,8 procent och förlorade ett mandat. Från att ha varit riksdagens tredje största parti är man nu bara ett i raden av småpartier.
Ledare • Publicerad 16 september 2014
Bara sju procent av väljarna tror att Gustav Fridolin (MP) har bäst skolpolitik. Trots att han är lärare.
Bara sju procent av väljarna tror att Gustav Fridolin (MP) har bäst skolpolitik. Trots att han är lärare.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Om man jämför väljarnas dom med medias förutsägelser måste besvikelsen hos MP vara stor. Det var ju deras framgångar som skulle göra det rödgröna blocket till ett starkt och intressant regeringsalternativ.

Inte bara klimatfrågan förväntades spela roll. MP lyftes också fram som det nya skolpartiet, och media korade Gustav Fridolin till utbildningsminister i en kommande regering. Språkrörens vurm för öppna gränser och jämställdhet antogs också ge röster. MP låg helt rätt.

Annons

Men vallokalsundersökningarna visade att folket och media hade tolkat MP annorlunda. Bara sju procent tyckte att MP hade den bästa skolpolitiken. När det gällde invandring och jämställdhet var det sex respektive fem procent som tyckte att MP hade bäst politik. Man var också det parti där minst andel angav partiledarna som anledning för sitt stöd.

Miljöpartiet har förvisso kommit till regeringsförhandlingar, men med ett svagt mandat i ryggen. Kanske kan de skylla någon dryg procent på Gudrun Schyman. Men framförallt handlar det nog om att människor inte tror på deras politik.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons