GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Miljöprövningarna har fått vänta länge nog

Regeringen kan få fart på klimatomställningen.
Ledare • Publicerad 10 november 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Mitt under brinnande valrörelse presenterade den förra regeringen en utredning som syftade till att förkorta tiden som företag måste vänta på en miljöprövning. Alla investeringar och byggplaner måste göras i samklang med rådande miljölagstiftning och i vissa fall krävs det utdragna processer för att bedöma om detta efterlevs.

I genomsnitt tar det fyra år för ett företag från att processen börjar till att man kan gå vidare med idén. I vissa branscher handlar det istället om sju år. Det krävs stora resurser och långsiktighet för att klara av att vänta så länge.

Utredningen etablerade att det tar ungefär ett och ett halvt år för den första prövningen, innan någon överklagat, att bli färdig. Enligt Svenskt Näringslivs Nicklas Skår innebär det att denna handläggningstid hos mark- och miljödomstolen ökat med ett halvår utan att politiken reagerat. Men det som verkligen försvårar situationen är oförutsägbarheten.

Den nya regeringen har pekat på miljöprövning som ett prioriterat område i Tidöavtalet. Dels för att ge kärnkraften bättre förutsättningar och dels för att komma åt den oförutsägbarhet som just nu präglar området. Man vill begränsa antalet myndigheter som får vara part i mark- och miljödomstolen till en. Om flera myndigheter behöver yttra sig får det ske efter samordning. Man har också lovat att genomföra delar av den utredning som den förra regeringen presenterade i somras. Då är det viktigt att man får med sig synpunkten om att korta ned hela tiden och inte bara tiden i förstainstans.

Svensk koppar kan bidra mer till klimatomställningen.
Svensk koppar kan bidra mer till klimatomställningen.Foto: Patrick Trägårdh/TT

Det som står på spel är både internationell konkurrens kraft och klimatomställning. Gruvor i Sverige skulle kunna bidra med mineraler som avlastar eller ersätter råvaror med långa transporter och tveksamma arbetsvillkor bakom sig. För Europa skulle det det vara en stor tillgång och kunna innebära ett ökat tempo i klimatomställningen.

Andra företag i andra branscher behöver också kunna förutse utfallen i domstolarna. De som inte orkar eller vågar vänta flyttar istället investeringar till länder där man vet att man får möjlighet att utvecklas. När lågkonjunkturen står för dörren blir sådana rörelser på allvar.

Internationell konkurrenskraft skall inte vara det som varje gång får sista ordet. Men om man medvetet försvagar den måste man kunna svara på vad den skall ersättas med, vilken vision för samhället är bättre. Sverige har ett industriellt arv som borde förvaltas genom utveckling. Då måste förutsättningarna bli bättre.

När Socialdemokraterna under tio månaders tid fick regera på egen hand var det industrins villkor som stod i fokus. Det är viktigt att den nya högerregeringen inte sänker ambitionerna på det området. En bred basindustri innebär möjligheter för fler att utveckla idéer och företag som i sin tur berikar samhället. Det är allvarligt att man underskattat hur långsamma tillståndsprocesserna i miljömål faktiskt är men nu finns möjligheten att göra något åt det.

Jacob SidenvallSkicka e-post