Annons

Ministern sist på bollen

Till slut valde inrikesminister Mikael Damberg att utreda hemliga tvångsmedel i preventivt syfte.
Ledare • Publicerad 3 november 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Syftet är att polisen skall få tillåtelse att spana på kriminella även utanför vanliga utredningars ramar. Den som figurerar i brottsliga kretsar kommer, om lagstiftningen blir av, kunna avlyssnas utan att brottsmisstanke finns. Det avgörande kommer vara ifall polisen kan övertyga en domstol om avlyssningen är befogad.

Inrikesministerns insats mot gängen är ett grupparbete.
Inrikesministerns insats mot gängen är ett grupparbete.Foto: Duygu Getiren/TT

Förslaget innebär självklart att man passerar en tröskel vad gäller medborgarnas integritet. Umgås man med fel personer kan man komma att bli föremål för övervakning. I dag är dessa felaktiga kretsar välkända och ganska tydligt avgränsade, polisen har god kännedom om vilka kriminella grupperingar som finns i landet och vilka som ingår i dessa sammanhang. Man får ha förståelse för att denna typ av lagstiftning inte ses som något positivt av alla. Från polismyndigheten har man frågat efter denna möjlighet som man menar skulle bli den största och effektivaste förbättringen av brottsbekämpningen.

Annons

Regeringen och oppositionen har båda uttalat att man vill gå polisen till mötes. I våras tog Moderaterna fram ett förslag och under sommaren som präglades av våld från kriminella aktörer uttryckte inrikesminister Damberg att han letade efter kraftfulla reformer för att komma till rätta med situationen. Den tjugosjunde augusti kallade han till pressträff för att presentera att regeringen avsåg att utreda frågan.

Igår var det så äntligen dags. Damberg meddelade att utredningen blir av och att den skall slutredovisas i februari 2023. Det handlar om två månaders fördröjning från avsiktsförklaring till att utredningen tillsätts. Redan i somras fick Damberg och regeringen kritik för att man kallade till pressträff lite för ofta. Det aktuella ämnet, medborgarnas integritet, är förstås lite känsligare än andra. Men de flesta är överens om att arbetet mot kriminella gäng äger företräde: politiken behöver göra så mycket som möjligt så snabbt som möjligt.

Regeringen har dessutom redan utrett frågan men fick då inte det svar man önskade. Utredaren tyckte att förslaget inte visade tillräcklig hänsyn till människors privatliv.

Politisk debatt kretsar ofta kring vem som kom på vad först, vem som agerat för sent och vem som inte såg faran komma. Ser man på Stefan Löfvens tal från valrörelsen 2013 är kritiken mot den borgerliga regeringen hård, den skyllde sina misslyckanden på sossarna som inte hade regerat på sju år. När han själv som statsminister anklagats för att inte vara mogen uppgiften har pekfingret ofta riktats mot tidigare borgerliga regering.

Men just när det kommer till insatserna mot kriminella gäng finns en röd tråd att följa i regeringens agerande. Reformförslag hämtas ofta från oppositionen och ofta med fördröjning. Dambergs utredning om hemliga tvångsmedel kan bli något av de sista han hinner göra som minister. De egna initiativen har varit få och nästan alltid ett steg efter de gängkriminellas utveckling. Man undrar hur regeringens kriminalpolitik hade sett ut om man inte haft en opposition som gått in för att få så stort genomslag som möjligt.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons