GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ministern utan minne

Energiministern verkar inte minnas regeringens tidigare insatser eller sina egna från kommunpolitiken.
Ledare • Publicerad 5 januari 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Ibland är det skönt med ett spelarbyte. Regeringens nya energiminister Khashayar Farmanbar (S) har visat sig vara en frimodig politiker som inte låter sig tyngas av de konflikter som präglat regeringens sju år vid makten. Men detta är inte enbart något positivt. Intervjuad i Sveriges Television uttalade han att Sverige har drivit att kärnkraft skall klassas som en hållbar investering i EU:s kommande system för klassning av gröna investeringar.

I detta uttalande blev den nya ministern lite väl frimodig. Regeringen har ytterst motvilligt gått med på att inte stå i vägen för att kärnkraften skall få finnas med på listan över sådana energislag som kan bidra till bättre klimat. Så sent som i slutet av oktober blev avgående statsminister Stefan Löfven anmäld till konstitutionsutskottet just för att han ignorerat riksdagens EU-nämnd som beslutat att Sverige skall driva på för att kärnkraften skall kunna finnas med.

Energiminister Khashayar Farmanbar (S) ser ljust på framtiden men verkar ha glömt gårdagen.
Energiminister Khashayar Farmanbar (S) ser ljust på framtiden men verkar ha glömt gårdagen.Foto: Stina Stjerenkvist/SvD/TT

Både Stefan Löfven och Magdalena Andersson försvarade statsministerns agerande med argumentet att EU-nämnden på grund av mandatfördelning inte representerar folkviljan. Det som skett är att M, KD, SD och L blidat majoritet i nämnden som enligt lag har ansvar för att ta fram riksdagens EU-politik. Löfvens och Anderssons argumentation var populistisk och vårdslös. Att inte acceptera riksdagsmajoriteter, även om de tillkommit genom utjämningsmandat, är att anträda en farlig väg. Många förtryckarregimer har börjat med makthavare som menat sig vara bättre uttolkare av folkviljan än valresultat.

Det är förstås pinsamt att Socialdemokraterna med sin stolta historia av demokratifostran och vaksamhet mot totalitarism unnat sig detta påhopp för att vinna lite handlingsutrymme. Särskilt som partiet nu uppenbarligen ämnar skriva om historien för att få det till att regeringen hela tiden verkat för att kärnkraften inte skulle uteslutas. Om man inte håller sig till principer kan man inte klaga när någon annan behandlar en på motsvarande sätt.

Farmanbar har också gått ut hårt mot den borgerliga oppositionens budget. I en debattartikel som handlar om statlig finansiering av renovering av hyresrätter anklagar han det borgerliga styret i Stockholms stad för att motverka vindkraft skärgården, något som han menar driver upp elpriser och gör att klimatnytta uteblir. Samtidigt var det inte länge sedan han själv som lokalpolitiker i Nacka såg till att stoppa etableringar av vindkraft i kommunen. Det kan kanske också kallas frimodigt men skamlöst är nog ett mer passande ord.

Socialdemokraterna verkar så fort som möjligt försöka avskärma sig från sitt samarbete med Miljöpartiet. Det har redan öppnats upp ett frontavsnitt mellan partierna i synen på gruvor och industrisatsningar i norr. Men det är inte rätt mot väljarna försöka låtsas som att sju års styre inte varit. Framför allt visar det att Socialdemokraterna saknar långsiktighet på politikområden där stora investeringar är beroende av förutsägbara beslut från riksdagen.

Jacob SidenvallSkicka e-post