GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Misstroende bör drivas

Misstroendeförklaring – ett symboliskt slag i luften? Skulle en misstroendeförklaring, om den väcks mot inrikesminister Mikael Damberg och justitieminister Morgan Johansson endast vara slöseri med politisk energi? Nej, långt därifrån.
Ledare • Publicerad 2 september 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

För att börja i rätt ände: sommaren har varit en ren skräckhistoria. Gängskjutningarna har avlöst varandra, mord och mordförsök om vartannat, olagliga vägspärrar, briserande bomber och som förfärande crescendo tortyrrån mot unga i Stockholm och upplopp i Malmö. Man kan lägga till mer om man är på det humöret. Det är bara att välja. Antalet skolor som sätts i brand, eller kanske kidnappning och misshandel av en lärare?

Slutsatsen är hur som densamma, att svensk statsmakt håller på att tappa greppet om utvecklingen. Man måste vara stå upp-komiker eller kvällstidningskrönikör för att slå i från sig detta faktum.

Eller politiskt ansvarig.

De närmast politiskt ansvariga är Damberg och Johansson. Ingen av dem har visat minsta intresse av att vidgå problemen förrän de är absolut tvungna, och till och med då vill de inte svara upp med något annat än bubbelskum.

Statens våldsmonopol är på väg att hävas. Precis som med Transportstyrelseskandalen, då en misstroendeförklaring väcktes i riksdagen, handlar det om att en livsnerv inom svensk statsmakt är försatt i fara. Rikspolischefens öppna vädjan häromdagen är ett kusligt vittnesbörd.

Foto: Ali Lorestani/TT

Ingen opposition värd namnet kan låta en sådan situation fortgå. Att endast formulera en alternativ politik är inte i närheten av tillräckligt. Ett misstroende bör riktas mot regeringen i sin helhet.

För något sådant finns dock ingen politisk vilja och då återstår de direkt ansvariga statsråden. Det är det näst bästa, och den tanken har också börja gry i debatten – dock inte så pass att någon partiledare velat flagga för det.

Så återigen: Det är mer än en tom symbolhandling. Ett misstroende, även om det röstas ned, visar nämligen först och främst var ansvaret ligger och skall ligga. I nästa led visar det på vilken sida av ansvarslinjen de olika partierna vill ställa sig. Uppdragsgivarna, svenska folket, får tydligt besked.

Här handlar det främst om Socialdemokraternas två stödhjul Liberalerna och Centern. Det är viktigt att de tvingas till ett ställningstagande i detta. Transportstyrelseskandalen var av sådan teknisk-juridisk karaktär att många förståeligt nog hade svårt att uppamma något mer flammande intresse. Men med brottsligheten är det annorlunda. Till och med mycket annorlunda. Om Annie Lööf och Nyamko Sabuni tycker att ”man bör vänta till valet” eller att ”vi väljer att se det mer långsiktigt” eller vad de nu hoppas kunna gå under radarn med, låt dem då göra sådana proklamationer offentligt så att väljarna kan dra sina slutsatser.

Beklämmande vore förstås om det inte blev tal om misstroende över huvud taget. Apropå den där ansvarslinjen.

Fredrik HaageSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.