GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Moderat enighet ger styrka

Det brukar sägas att partiledningar aldrig vinner en stämma. De valda ombuden är - som enligt en teori som kallas för Mays lag- mer ideologiskt präglade än både den pragmatiskt orienterade ledningen och de rörliga väljarna. I den moderata partikulturen ryms till exempel ett radikalt ungdomsförbund med stark ställning på stämman som inte sällan driver igenom långtgående beslut som försvårar möjligheten att vinna ett bredare väljarunderlag.
ledare • Publicerad 25 oktober 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

När den moderata stämman i Helsingborg avslutades på söndagen behöver inte partiledaren svara på frågor om splittring. Ett absurt beslut om att avskaffa länsstyrelserna är den enda plumpen i protokollet.

Enigheten kan förklaras med att det snart är valår. Det går inte mycket bra för Moderaterna med tanke på att partiet har ”fördelen” att vara i opposition, men utvecklingen går från partiets perspektiv åt rätt håll. I framgång lyser intern kritik med sin frånvaro.

I Moderaterna har också ledningen en tämligen stark roll och brukar få igenom sin linje. Svårigheten denna gång är att Socialdemokraterna med ett stundande partiledarskifte får möjlighet att distansera sig från sina egna tillkortakommanden och utforma en ny strategi inför valet.

Kristersson vände sig direkt till S-väljare
Kristersson vände sig direkt till S-väljare
Foto: Johan Nilsson/TT

Enigheten ger också ett visst självförtroende. Det är inte interna frågor som ger huvudvärk utan externa, som relationerna till SD, något som präglar också mediebevakningen av stämman.

Utom under en period av Reinfeldteran har Moderaterna haft svårt att vinna socialdemokratiska väljare. Förutsättningen för borgerliga regeringar var egentligen att den så kallade mittenpartierna - Folkpartiet och Centern - attraherade de rörliga mittenväljarna.

”Någon mitten finns inte längre”

Den tiden är helt förbi. Någon mitten finns inte längre. Väljarna är mer rörliga. Det finns många som röstar på moderaterna eller Socialdemokraterna, men färre som är moderater eller socialdemokrater.

Och framför allt: Centern sitter som det ser ut fast i ett nytt rödgrönt block. Liberalerna kämpar för sin existens och riktar sig mot en urban medelklass. Samtidigt rycker Sverigedemokraterna i traditionella arbetargrupper. Ett regeringsskifte förutsätter därför att S-väljare går direkt till M utan att passera mitten. På kannibalism med Kristdemokraterna blir det inget regeringsskifte.

Ett regeringsskifte förutsätter därför att S-väljare går direkt till M utan att passera mitten.

När Moderaterna i förra valrörelsen skulle återvinna förlorade väljare handlade det om att vända sig till mitten-höger gruppen. Det var mer passivt. Nu riktar sig Ulf Kristersson direkt till S-väljare med budskapet ”låna mig din röst”. Meningen är att sänka trösklarna för en röst på Moderaterna.

Om Moderaterna fortfarande har ett visst förtroendeproblem i välfärdsfrågor så möts partiet inte av samma ifrågasättanden hos väljarna utan möter istället förtroende när det gäller att bekämpa gängen, säkra energitillgången och ge industrin möjligheter att bygga och växa.

Det öppnar för en valrörelse nästa år där landsort, arbetaryrken och klassiska s-väljare hamnar i centrum istället för en urban medelklass. Den som bäst orienterar sig i det nya landskapet vinner valet 2022.

MARTIN TUNSTRÖM

Martin TunströmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.