Moderaterna spelar säkert
Det som avgjorde frågan var sannolikt utredningen i våras. Där konstaterades att partilotterierna i sig inte skadar förtroendet för demokratin, och att det därmed inte finns anledning att undanta partierna från regeln om att ideella organisationer får anordna lotterier.
Nu har Moderaterna, som tog initiativ till utredningen, meddelat att man kan tänka sig en linje där man skärper kontroll och ursprungsmärkning istället för ett totalförbud. Det är nog både praktiskt och taktiskt riktigt.
Mycket handlar om Socialdemokraternas och SSU:s A-lotterier. De etablerades tidigt och drar varje år in miljoner till organisationerna. Det har inte alltid skötts på ett bra sätt. Kreditköp av lotter har gjort att ett antal tusen personer hamnat hos kronofogden via Socialdemokraternas lotteri. Det är knappast i linje med partiets värderingar om solidaritet och jämlikhet.
Men det har nog inte varit enbart av omsorg om S och partiets kärnväljare som frågan om ett stopp drevs fram. Det är stora belopp i rullning och när medlemstalen hos flera partier viker är det lätt att börja se snett på andras pålitliga kassakor. Socialdemokraternas historia av samarbete med fack- och studieförbund har skapat ”kommandohöjder” som andra partier inte är i närheten av.
Särskilt Sverigedemokraterna har stört sig på lotterimiljonerna och såg till att det blev en fråga för regeringssamarbetet. Moderaterna drog i gång ett eget lotteri för att visa på det absurda i att partier ägnar sig åt sådant. Och möjligen för att Socialdemokraterna inte skulle vara ensamma om att få sitt lotteri nedlagt vid ett annat utfall av processen.
Socialdemokraternas tonläge har varit mycket högt i frågan. Det har talats om att regeringen försökt dra undan mattan för oppositionen och underminera demokratin. Men den tunga kritiken mot idén om ett förbud för partiers lotteriverksamhet har kommit från neutrala remissinstanser som Linnéuniversitetet och Uppsala universitet. Det är helt enkelt en märklig ordning att avgränsa partierna från det övriga civilsamhället.
Faktum kvarstår att Socialdemokraterna skött sin lotteriverksamhet på ett sätt som skadat enskilda och sitt eget förtroende. Det vore bra om de kunde montera ned det.
Det är viktigt att partier är oberoende. Det måste inte handla om ekonomiskt oberoende i bemärkelsen att de har såpass djupa kassor att deras kanslier kan slösa med dem. Men det är viktigt att pengar inte styr politiken.
Högern gjorde ett avgörande vägval för svensk partikultur när man på sjuttiotalet beslutade att inte ta emot donationer från företag. När Moderaterna nu öppnar för en stramare, men tillåtande linje gällande partilotterier, är det ytterligare ett vägval. Det handlar om att få fler att engagera sig i politiken, att politik är något vi gör tillsammans i samhället snarare än något vi väljare beställer av partierna.