Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mörka moln över medelklassen

Sveriges utsatta områden blir inte färre och inte mindre utsatta. Tvärtom. Och det vet alla. Det är mörka moln som hopar sig över landet i det avseendet. Och med landet menas alla, inte bara de som bor i förorterna.
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Även medelklassens sol börjar nu skymmas i kanterna. Inte endast i form av att viss brottslighet har börjat nå fram till deras bostadsområden utan även när det handlar om deras barns skolgång. Debatten kring i vilken mån kommuner skall kunna placera elever ute i skolor där de inte vill gå för att uppnå etnisk mångfald har bara börjar i Sverige.

Flera debattörer har i detta tagit ett sinistert men rättvisande grundandslag: Varför skall just elever användas som krockkuddar för en misslyckad migrationspolitik? De har aldrig bett om att vara verktyg för att reparera vad deras föräldrar ställt till. Vad skulle till exempel lärarfacken säga om deras medlemmar bjöds på samma ofrivilliga placeringar runt om i problemområdena?

Foto: Matthias Schrader

Tja, så småningom får vi nog veta det för utvecklingen går dithän. SVT rapporterar om en förkrossad förskollärare i Göteborg som har blivit omplacerad. Ja, det är nog inte den arbetsrättsligt korrekta termen men det är vad hon har blivit. Hon har tvingats byta arbetsplats och skall nu jobba i ett av stadens utsatta områden. Och hon är bara en av flera. I Göteborg har man börjat sätta i system att ”stärka den pedagogiska kompetensen” i dessa områden genom tvångsförflyttning av hennes typ av tjänster.

Förskolan skall nämligen vara ”jämlik”. Precis som skolan.

När börjar de första lärarna att omplaceras?

Så visst ligger det i tangentens riktning: När börjar de första lärarna att omplaceras? Lärare från skolor med gott renommé i innerstaden som får veta att de skall börja jobba i en skola i ett utsatt område om några månader? Och inte bara i Göteborg förstås. Fenomenet kommer att märkas över hela Sverige. Om nu inte lärarfacken ställer till med ett sådant liv att de lyckas stoppa det på något sätt.

Men om lärare slipper flytta på sig varför skall förskollärare behöva göra det? Och om inga vuxna som har med barn och elever att göra skall behöva göra det varför skall…?

Eller så får vi faktiskt den motsatta bilden: Lärare, förskollärare och elever över hela Sverige sitter på bussar, kanske en ny kommunal form av bussar till och med, för att varje dag transporteras fram och tillbaka från utsatta områden – för att uppnå kommunalt utritade målkartor över jämlikhet.

Det vore en situation som skulle sätta svensk medelklass på sin spets. Åtminstone deras grundlojalitet mot tingens ordning. De politiska följdverkningarna av ett reellt medelklassuppror vore svåra att överblicka. Men likväl – utvecklingen går just nu in den riktningen.

Läs mer