Mörker på elfronten
De stäckta brödplanerna är ett symptom på en vidare och högst allvarlig problematik kring elförsörjningen, då elleverantören E.ON förklarar Pågens situation med att stamnätet inte kan möta elbehovet i Malmö. De allt ljudligare varningarna för svensk elbrist och att elektriciteten inte kommer att räcka till för alla håller alltså på att besannas.
Det mest tragiska med denna utveckling är att den är alltigenom politiskt betingad. Elbristen hade lätt kunnat undvikas om landets styrande haft bättre framförhållning och brytt sig mera om faktiska problem än om symbolpolitiska markeringar.
Regeringens illa genomtänkta beslut att plötsligt rycka undan mattan för de kraftvärmeverk som använder sig av fossila bränslen och är viktiga lokala elproducenter i storstäderna är ett bra exempel på hur gester och poser gått före den konkreta verkligheten. Agerandet vittnar om en otålighet som går stick i stäv mot den ansvarsfulla, balanserade och framsynta hållning man borde kunna förvänta sig av ledningen för ett land.
Genom vårändringsbudgeten flerdubblas skatterna på dessa kraftvärmeanläggningar, som blir olönsamma att driva från och med i sommar. Därmed läggs sten på börda för en redan ansträngd elförsörjning samtidigt som skatteintäkterna de facto minskar. Sverige blir därtill fast för att importera fossilbaserad el.
Skattehöjningarna på kraftvärmeverk framstår som desto mer anmärkningsvärda utifrån att fossila bränslen idag står för mindre än fem procent inom sektorn och varit tänkta att fasas ut fram till 2030. Det är inte praktiskt möjligt att med kort varsel få till stånd hundraprocentig fossilfrihet. I Skåne slår Heleneholms kraftvärmeanläggning igen sina portar samma dag som de nya skatterna börjar gälla, den första augusti, vilket inte kommer att göra Pågens och andra företags tillvaro enklare.
Regeringens timing kunde dessutom rimligen inte ha varit sämre. Vi står inför en avveckling av kärnkraftsreaktorer i Ringhals samtidigt som eltörsten ökar, inte minst till följd av samhällets elektrifiering, som är positiv för klimatet. Att i det läget vidta åtgärder som påverkar kraftvärmesektorn negativt framstår som tämligen kontraproduktivt och vådligt. Man gör klokt i att komma ihåg att ett äventyrande av elförsörjningen ytterst sätter den svenska tillväxten och välfärden på spel.
Ett skäl till att vi befinner oss där vi gör är att ett parti som genomgående uppvisar en dogmatisk och orealistisk inställning till det teknologiska samhället sitter i regeringsställning. Ett annat är den passivitet och det reaktiva handlingsmönster som överlag kännetecknar regeringen Löfven. Ingetdera borgar tyvärr för någon ljusning på elfronten utan snarare för ett kompakt mörker. På sina håll i värsta fall bokstavligt talat.