Annons

Mossgröna muttrar redan om svek

Nästa regering kommer knappast att stänga några kärnkraftverk. Ska Miljöpartiet administrera militär upprustning och beslut om tio nya JAS-plan? Den retoriska frågan ställer förra språkröret Birger Schlaug på sin blogg.
Ledare • Publicerad 24 september 2014

Det är en väntad kritik, som visar på en spricka i Miljöpartiet. En del av partiet har skaffat kostym, kammat sidbena och börjat att tala med myndig stämma. Samtidigt finns traditionalisterna kvar. De har aldrig lagt schamantrumman på hyllan.

Just nu sitter det nya MP och förhandlar fram en regering tillsammans med Socialdemokraterna. Det är lär inte vara någon risk för att gröna statsråd får direkt ansvar över områden som finans, försvars- eller energipolitik.

Annons

Men udden i Schlaugs kritik kvarstår. MP:s ministrar kommer snart att kollektivt vara med och ta ansvar också för dessa delar. Sitter man i en regering kan man inte fjärma sig från dess beslut.

Nästa regering kommer knappast att stänga några kärnkraftverk. Och det är en regering som, förutsatt att ett mirakel inte inträffar i Ryssland, inte kommer att kunna rusta ned Försvaret.

Hur kommer det att påverka den gröna självkänslan? Partiet kommer bli en förvaltare av den rådande ordningen. Många miljöpartister jämte Schlaug kommer ha svårt att lägga det till förvaltarskapet till sin självbild. Kommer partiet att hålla ihop?

Ja, säger de statsvetare som tittat på frågan. Det svenska Miljöpartiet har långsamt närmat sig regeringsmakten, och förändrat sin attityd till en mer pragmatisk och mindre ideell. Internationellt finns också stöd för att ett sådant hamnbyte är möjligt. Tyska die Grüne gjorde ju en sådan omdaning.

Samtidigt går det inte att fullt ut jämföra partier mellan olika nationella kulturer. Svenska Miljöpartiet har alltid haft en större andel livsstilsalternativa gräsrötter än det tyska. Dessa har heller inte lämnat partiet eller slutgiltigt förlorat sin styrka. Senaste partikongressen gav gräsrötterna partiledningen bakläxa i flera frågor. Valresultatet skulle också kunna vara en indikator på att förnyelsen misslyckats. Den analysen har man dock inte haft tid med på grund av regeringsfrågan.

Häromdagen sade MP:s partisekretare under en intervju att partiet i och med regeringsförhandlingarna skriver ”ett nytt kapitel”. Birger Schlaugs kommentar är att han lika gärna hade kunnat säga ” sitt sista kapitel”.

Partiets andre nestor, Pehr Gahrton, tror inte att försvarsfrågan behöver betyda undergång. ”Om sossarna behöver några hundra miljoner meningslösa pengar, så visst”.

Däremot ser han det svårare att dagting om kärnkraftsavvecklingen.

Som utomstående kan man bara konstatera att MP:s företrädare kommer att behöva göra en del balanserande de närmsta åren.

Mathias Bred

Ledarskribent

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons