MP måste rätta om kärnkraften
Miljöpartiet är något så ovanligt som ett expertparti. Företrädare väljs i hög grad utifrån hur mycket de kan om olika ganska tekniska frågor. I valet 2014 hade man en väljargrupp som var den mest högutbildade. Klimatförändringarna och hur dessa skall hanteras har i mångt och mycket setts som en kunskapsfråga där information varit den bästa valarbetaren.
Kanske har detta förändrats lite i takt med att partiet vuxit och mognat. Andra partier har förstås också kunniga företrädare, men där har ofta ledarskapsförmåga och visioner värderats högre.
När språkröret Märta Stenevi i Sveriges Radios utfrågning från Almedalen påstod att ”vi vet att den svenska kärnkraften i dag är beroende av uran från Ryssland” är det ett påstående som kan kontrolleras. Det spelar nämligen roll huruvida partiledaren har rätt eller fel. Partiets avvägningar görs utifrån faktauppgifter och om de inte är korrekta gör partiet felaktiga bedömningar av vad som behöver göras och vad som skall undvikas.
Det är inte särskilt troligt att Stenevis parti skulle komma till någon annan uppfattning om kärnkraften, men falska påståenden kan inte accepteras i en valrörelse.
Den tjugosjätte april hade näringsutskottet i riksdagen ett möte där Miljöpartiet närvarade. Vid detta möte var företrädare för Energiföretagen inbjudna och informerade om ursprunget för det uran som används i svenska kärnkraftverk.
Ryssland används sedan 2015 i ytterst liten utsträckning som leverantör för uran. Landet står för en liten andel (sex procent) av världsmarknaden och redan efter den olagliga annekteringen av Krim 2014 minskade Sverige sina köp från landet. Sedan invasionen i februari har man gått från minimal import till totalstopp. Det har både Vattenfall och Energiföretagen rapporterat för alla att ta del av. Tillgången till uran verkar inte ha påverkats alls av detta.
Energifrågor är nog politikens mest kaotiska frågor. Det beror just på att kunskapskraven är höga och att det är få experter som kan fler än sitt eget energislag. Som politiker måste man kunna ta in väldigt stora mängder teknisk kunskap för att få överblick. Skall man dessutom kunna föreslå framtidslösningar ställs ännu högre krav.
Miljöpartiet är mot kärnkraften. Det är ingen hemlighet. Men partiets högsta företrädare kan inte tillåta sig att slarva med en så enkel faktafråga. Det skadar trovärdigheten. Kärnkraften har varit avgörande för att Europa skulle klara av att stå emot Rysslands utpressningsförsök som syftade till att göra det för dyrt för EU-länderna att engagera sig när man anföll Ukraina.
Bit för bit och med en varierad verktygslåda har Ryssland försökt göra Europa beroende av rysk naturgas i syfte att minska protesterna mot landets mobbing, mord och nu slutligen krig. Det är den andra delen av säkerhetsfrågan som Stenevi inte tog upp i samtalet med Sveriges Radio.
Miljöpartiet kan efter valet snabbt komma att få stort inflytande över svensk politik igen. Då kan inte partiledaren vara så vårdslös med fakta.