GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mulan och det kalla kriget

Minns ni Disneys film Mulan? Det var en tecknad film från 1998. Det var ingen fantastisk men rekordelig Disneyfilm. En flicka i ett historiskt Kina klär ut sig till pojke för att ta sin fars plats i armén när mongolerna anfaller landet. Naturligtvis begår hon hjältedåd och räddar fäderneslandet och slutet gott allting gott.
Ledare • Publicerad 10 september 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Men Disney fick brist på idéer och kom på att låta det bli en spelfilm också som har börjat visas i delar av världen och alldeles strax kommer till Disney+ i Sverige. Resultatet blev en politisk, moralisk och av vittnesmål att döma även artistisk katastrof.

Den här gången var det viktigt att anpassa sig till. Man fick veta att den lilla talande draken Mushu som var Mulans följeslagare hade attribut som kanske inte gick hem hos kinesisk publik. Resultat? Producenterna strök Mushu ur handlingen helt och hållet. Man ville har det mer ”realistiskt” var den officiella förklaringen (samtidigt som övernaturliga krafter förkommer helt obesvärat i filmen).

Disney beslöt också att välja en i sammanhanget politiskt ofarlig person i huvudrollen. Liu Yifei som spelar Mulan är uttalad motståndare till Hong Kongs demokratirörelse.

Kapitalism är bra men man skall inte lita på kapitalisterna. Disney har liksom så många andra globala storföretag låtit sig snärjas i det över den kinesiska marknaden utlagda nätet. Man vågar inte längre ignorera önskemålen från den kommunistiska statsmakten. Den kinesiska konsumtionen lovar för mycket klirr i kassan för det.

Det senaste avslöjandet trotsar dock all beskrivning. Filmen spelas in i Fastlandskina och Disney riktar i eftertexterna ett tack till kinesiska myndigheter – närmare bestämt de i provinsen Xinjiang. Det är kring Xinjiangstaden Turpan som uigurer och andra hålls i koncentrationsläger i vilka övergreppen är av rent omänsklig karaktär. Industriell tvångsuttagning av kroppsorgan för försäljning utgör bara ett inslag i de fasaväckande rapporterna. Men berörda myndighetsföreträdare, inklusive partiföreträdare och de som ansvarar för ”säkerhet” i Turpan tackas av Disney för hjälpen.

Hur långt är det egentligen till jämförelsen att ett filmbolag hade tackat naziregimens styresmän i distrikten runt Dachau?

Frågan är hur pass starka fördömanden av filmen vi kommer att få se i väst. Pekingregimen har nämligen uppfattat stämningarna och söker enligt uppgift kontra, bland annat i form av bottar och organiserad påverkan av betygssättningen på olika västerländska filmsajter.

Mulan är om inte annat ett vittnesbörd om hur mycket som har hänt sedan 1989. Då hade västvärldens frihetsideologer bestämt att om man bara var snäll mot Kina och släppte in det i den globala frihandelsvärmen skulle det så småningom bli demokratiskt. Nu är vi här med ett Kina som vuxit sig så starkt att det dikterar villkoren för västerländskt filmskapande.

Krav på bojkott av Mulan har rests på många håll och det är förstås det principiellt rätta för varje demokrat. Men också som motståndshandling. Företag som Disney behöver se svart på vitt att det bokstavligen kostar att buga för den kinesiska diktaturen. Andra argument är bortslösade på så stora företag. Att de kinesiska myndigheterna just av denna anledning sannolikt kommer göra sitt bästa för att filmen skall bli en kassako åtminstone i Kina, som en signal åt Disney och andra bolag, gör en bojkott bara mer angelägen. Så här ser vårt kalla krig mot Kina ut.

Förresten, Sveriges största biografkedja Filmstaden har ett nära på-monopol i Sverige. Sedan 2017 ägs man helt av kinesiska Wanda Group. Undrar hur Filmstaden ställer sig till kritiken mot Mulan?

Fredrik HaageSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.