Myten om det stora bidraget

Nej, det är inte fett att vara flykting eller migrant. Myten om att asylsökande lever gott på bidrag lever sitt eget liv långt från fakta och verklighet. I andra sammanhang reses återkommande krav på att bidrag ska räknas upp med inflationen.
Ledare • Publicerad 16 augusti 2012
Foto: 

Dagersättningen till asylsökande är dock oförändrad sedan 1994. En ensamstående får 71 kronor per dag som ska räcka till mat, kläder och övriga inköp.

Nu kommer kraven på att ersättningarna ska justeras uppåt. Flyktinggruppernas riksråd driver frågan och får stöd från såväl Folkpartiet som Kristdemokraterna - de två regeringspartier som historiskt varit den generösa flyktingpolitikens främsta försvarare. Positionerna känns igen. Det är Kristdemokrater och folkpartister som drivit på vård till så kallat papperslösa. Det var inte Moderaterna som såg det viktiga familjeperspektivet i fråga om anhöriginvandring och återförening från till exempel Somalia.

Men om dagersättningen till asylsökande inte höjts med ett enda öre på 18 år är asylprocessen helt förändrad. Vem hör i dag talas om långa handläggningstider, trots att antalet asylsökande är rekordstort? Beslut om uppehållstillstånd fattas i dag efter ungefär ett kvartal. De snabba handläggningstiderna har gjort tidigare satsningar på asylsökandes utbildningar och praktiker överflödiga. Migrationsverket har upphört med organiserad svenskundervisning. Under denna korta period kan rimligen inte kraven på levnadsstandard jämföras med riksnormer för försörjningsstöd. Regeringens tidigare satsning på aktivitetsbonus för asylsökande som utöver svenskundervisning deltog i praktik - och därmed skulle få 40 kronor extra per dag - måste också ses i detta ljus.

De som tidigare under lång tid fick leva på den låga dagersättningen får i dag efter tre månader och ett beviljat uppehållstillstånd istället del av de betydligt högre bidragen och tilläggen som ingår i etableringsreformen. En ensamstående mamma med två barn 12 och 13 får 6776 kronor i månaden i ersättning. Till det kommer ett tillägg på 3000 kronor för barnen samt underhållsstöd på 1273 kronor per barn från försäkringskassan samt bostadsbidrag. Självfallet tillkommer barnbidraget och flerbarnstillägget. Inget av bidragen beskattas. Eftersom etableringsersättningen betalas ut som dagersättning finns också möjlighet att ta ut garantidagarna i föräldraförsäkringen, 180 kronor per dag lördagar och söndagar.

Problematiken som återstår gäller dem som fått avslag på sin ansökan och väljer att överklaga till migrationsdomstolarna. Och det gäller att se till barnens bästa. Ekot rapporterade i går om barn som saknade vinterkläder. Men det nämndes inte att familjer kan söka ett särskilt klädbidrag för de kalla vintermånaderna. En mindre justering av ersättningen står emellertid inte i motsats till sunda statsfinanser och budgetdisciplin. Den blockerar heller inte arbetslinjen. Den som i sammanhanget kritiserar migrationsminister Tobias Billström för ogin återhållsamhet bör dock betänka att de kortare handläggningstiderna är en stor vinst på alla plan för såväl samhälle som individ.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.