Annons

När bildas Ljungbypartiet?

Hanteringen av Ljungby lasarett har potential att skapa ett nytt parti.
Ledare • Publicerad torsdag 04:00
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

I dag har företrädare för näringslivet i Ljungby och Markaryds kommuner bjudit in till pressträff. Anledningen till det är att man är missnöjda över hur region Kronoberg bemött deras frågor kring Ljungby lasaretts framtid. Och det är nog ändå förståeligt. Under decennier har politiken velat fram och tillbaka, med vetskapen om att en hög politisk prislapp sitter ihop med beslutet. På många håll har den här sortens frågor lett till att nya partier bildats.

Regionpolitik är en av de arenor som kan få fram nya politiska sammanslutningar. Frågorna som behandlas kommer väldigt nära inpå människor och det finns gott om exempel på personer som dragits in i regionpolitiken lite motvilligt för att någon fråga varit så väldigt angelägen.

Annons

Förutom Sjukvårdspartiet, och dess olika regionala föreningar, fanns fram till 2014 Vrinnevilistan. Den syftade till att rädda ett sjukhus i Östergötland från att stänga och samlade i ett par regionval ett antal mandat. Situationen inom förlossningsvården i Norrbotten var en annan sådan fråga som delvis ritade om den politiska kartan. Även om de etablerade partierna var bättre på att fånga upp den opinionen.

Ljungby lasarett kan ge upphov till nya partier, om frågan inte sköts bättre.
Ljungby lasarett kan ge upphov till nya partier, om frågan inte sköts bättre.Foto: Calle Rydqvist

I Växjö organiserades motståndet mot det nya sjukhusbygget i Räppe utanför regionfullmäktige. Föreningen Växjö Forum blev den kraft som samlade opinionen mot det planerade bygget. Det var olyckligt att det blev så. Förespråkarna för Räppe-alternativet hade behövt ha en motpol i fullmäktige som kunde pröva argumenten och beräkningarna och stå för sin sak. Nu skedde den bearbetningen inom partierna och på Smålandspostens debattsida istället.

Men med det nya lila styret börjar kanske den konflikten att materialiseras. Det handlar om synen på Ljungby lasarett som i och med Moderaternas samarbete med Socialdemokraterna fått en sämre ställning. Den moderata regionpolitikern René Jaramillo gick för långt för sitt parti när han i en video på sociala medier föreslog att akuten i Ljungby i framtiden bara skall vara öppen på dagtid. Ett förslag som den tidigare regiondirektören hann lansera innan han lämnade posten i våras. Och som verksamheten fått vänja sig vid.

Men i politiken tvekar man fortfarande inför uppgiften. Det har istället varit sjukhusledningen i Ljungby som fått sätta sina namn på besluten att hålla intensivvårdsavdelningen stängd förra sommaren, och akuten stängd på kvällstid denna sommaren. Jaramillos linje var kanske inte partiets, men den var ärlig och öppen. Regionrådet Henrietta Serrattes ord till Smålänningen ”vi vill ha kvar så mycket akutsjukvård som möjligt i Ljungby” kan betyda vad som helst.

Rationaliseringar har alltid varit svåra saker i Kronoberg med sina starka och djupt rotade identiteter. Frågan om att gå från två sjukhus till ett i länet är idag jämngammal med flera regionpolitiker. Och bit för bit degraderas Ljungby lasarett. Det skulle inte förvåna om det förr eller senare bildas ett sjukhusparti i Ljungby, om inte annat för att tvinga fram en mer öppen debatt om sjukhusets framtid.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons