När liberalen blev rånad

Liberaler håller på att bli en än mindre minoritet än tidigare i Sverige, enligt en ny undersökning av Ipsos. Dagens Nyheter rapporterar att detta frimodiga släkte, de som själva kallar sig liberaler, har sett sitt antal rasa från trettioen procent för ett år sedan till tjugosex procent idag.
Ledare • Publicerad 13 mars 2023
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det märks särskilt tydligt bland moderater, där förskjutningen mot konservatism också syns i samma omfattning. Men även bland socialdemokrater sjunker det liberala antalet. Totalt sett lyser en viss förskjutning mot traditionalism igenom i undersökningen.

En händelse som ser ut som en tanke är Ekots samtida belysning av den förändring livsmedelsindustrin står inför. Som ett led i den allmänna krigsförberedelsen skall man bygga upp en beredskapsorganisation för livsmedelsbutiker i Sverige. Förebilden är – som så ofta – Finland. Ordföranden för Livsmedelshandlarna menar dock att branschen inte alls är förberedd på det som komma skall.

Det tror sjutton, det. Det var inte många år sedan som branschen i det närmaste stoltserade med motsatsen till att vara förberedd. Att hålla så lite i lager som möjligt. Det viktiga var att varorna ”flödade” i samma takt som de såldes.

Det här konceptet hade till och med en egen inofficiell ideologi: Just-in-time-liberalism. Om marknaden bara var fri – med fördel på ett globalt plan, eftersom många varor importeras – skulle goda signal- och transportsystem se till att den bökiga lagerhållningen reducerades till ett minimum. Varorna skulle anlända precis i tid – just in time – för försäljning. Vad Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, tyckte var det ingen som brydde sig om.

Foto: Johan Nilsson/TT

Optimismen kring just-i-tid var en del av ett större känslosvall kring hur globala fria och marknader skulle komma att bringa fred och välstånd. Kina skulle konsumera sig mot demokrati. Det talas tyst om det nu. Det där med att ”vi har varit naiva” faller inte så god jord längre.

”Verkligheten har kommit ifatt naiviteten.”

På område efter område har just en svensk naivitet lett till att saker måste repareras, åtgärdas eller byggas upp på nytt. Dagens Nyheter spekulerar i att Moderaternas omsvängning mot krav och hårda tag har föranlett väljarnas förändrade sinnelag. Men partipolitik är oftare resultatet av opinionsförändringar än det är orsak till dem.

Verkligheten har kommit ifatt naiviteten. Inte bara i Sverige utan även i hela Europa. De förändringar Ipsos noterar är ett år gamla. Det sammanfaller rätt väl med Rysslands anfall mot Ukraina. En följd av en gigantisk naivitet som präglat Europa åtminstone ett decennium. För svensk del har det inneburit ett mycket brutalt uppvaknande. Kiev ligger närmare Stockholm än vad Bryssel gör.

En konservativ är en liberal som har blivit rånad, heter det. Blivit omskakad av en rå verklighet. Det har skakats ordentligt i Sverige under den senaste tiden och Ipsos registrerar rörelsens psykologiska effekt.

Fredrik HaageSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.