GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

När näringslivet ställer upp

Vårdskulden från pandemin aktiverade näringslivet.
Ledare • Publicerad onsdag 04:00
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

I gårdagens tidning kunde man läsa om Specialistläkarteamet i Växjö som under september upptäckt fler fall än någonsin av malignt melanom. Hudcancern har ökat markant sedan sextiotalet och pandemin har troligen gjort att många diagnoser, inom flera medicinska områden, uteblivit. I artikeln uttrycker hudläkaren Steinar Sjöborg tacksamhet till näringslivet som bidragit med donationer för att läkarteamet skulle kunna erbjuda gratis undersökning och dessutom köpa in effektivare mikroskop.

Det är ingen liten insats som AJ produkter i Halmstad, Vida från Alvesta och ICA Maxi i Kalmar gjort. Många bedömare har varnat för att tillgängligheten till vården skulle minska i samband med pandemin, och ingen av dem har fått fel. Vårdköerna har vuxit snabbt från en redan farligt hög nivå.

Det är inte bara sol utan även pandemi som ökar risken för skador från cancer.
Det är inte bara sol utan även pandemi som ökar risken för skador från cancer.
Foto: Ola Torkelsson / TT

Just när det kommer till malignt melanom är undersökningarna avgörande för prognosen. Mellan åttio och åttiofem procent av patienterna kan botas om cancern upptäcks i tid. Det gör näringslivets sponsring ännu mer lovvärd. Över trehundra besök i september gjorde förhoppningsvis att en del av den risk för fler sent upptäckta fall som uppstått under pandemin kunde avvärjas. Hittar man inte cancern i tid kan den sprida sig till andra delar av kroppen.

Det krävs ekonomiska muskler och intresse för sin omgivning för att ta på sig att stötta samhället på det här sättet.

I Sverige finns ett kluvet förhållande till näringsliv och företagande i förhållande till det allmänna. De flesta förstår att kommuner och regioner behöver köpa in material och tjänster för att få verksamheten att gå runt. Man kan inte ha intern utveckling och kompetens på alla områden. Men samtidigt finns en växande opinion mot det som kallas vinster i välfärden.

Främst i stridslinjen står skolor och sjukvård där privata företag pekas ut som ansvariga för att välfärden dräneras på tillgångar. Men samtidigt vet alla som är verksamma inom offentlig verksamhet att entreprenörer och privata aktörer är oundgängliga för att verksamheten skall fungera. Vissa delar av det gemensamma måste undantas marknadens mekanismer, men de är ett oundvikligt sätt att nå effektiva lösningar.

När Socialdemokraterna för ett par år sedan utredde frågan om ett stopp för vinster i välfärden visade det sig också vara extremt svårt att hitta en bra gränsdragning. Man försökte ta fram en modell för att begränsa vinstuttag och kräva återinvesteringar. Men även det visade sig vara svårt att få till, en återinvestering kan se ut på ganska många olika sätt.

Ser man företag som ett problem har man ganska mycket att bevisa. De överskott som skapas av näringslivet blir till när processer och tjänster blir så effektiva att de är värda pengar. Företagen har redan gjort nytta när de lyckats bli såpass bra. Om överskottet de genererar dessutom används till att hjälpa andra är det bara att tacka och ta emot. Cancer och pandemin är gissel som var för sig och nu även tillsammans kan ödelägga liv. Det är väldigt glädjande att de motarbetas av samhällsengagerade företagare.

Jacob SidenvallSkicka e-post