GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Natursköna Norges normer

Statliga insatser mot retuschering låter som något ur en saga.
Ledare • Publicerad 13 juli 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

När Norge under 1800-talet var i personalunion med den svenska kungen brukade man tala om befolkningen som brödrafolket. När man hör om dagens norska parlament som avser lagstifta om innehållsmärkning för retuscherade bilder på sociala medier småler man som mot ett yngre syskon som fortfarande bor hemma och betraktar världen från en tryggare plats.

Det går förstås inte att skydda unga från att utsättas för snygga människor på nätet. Det är, sett från ett svenskt perspektiv, naivt att försöka. Vi har i alla fall riktiga samhällsproblem att ta tag i. Norges politiker har uppenbarligen tid att ta in remissvar från elevråd runt om i sitt sagolikt vackra land. Man kan nästan bli lite avundsjuk på att de har så mycket av gemensamma normer kvar att denna idé kunde läggas fram som förslag.

Norge vill att man håller sig till naturlig skönhet.
Norge vill att man håller sig till naturlig skönhet.
Foto: Halvard Alvik

Upplägget verkar vara att all betald reklam och även kändisprofilers påverkansbilder i sociala medier som förbättrats skall förses med en varningstext som påminner betraktaren om att även de vackra människorna är dödliga.

Det är förstås en helt annan situation att växa upp idag än när mobilerna bara kunde ringa. Plötsligt är man från Tiktok-åldern utsatt för internationell konkurrens. Någonstan finns alltid någon snyggare, yngre och rikare. Supermodellerna finns inte längre bara i magasin, de gör samma saker som vi fast snyggare. Man förstår varför kraven på dem att vara föredömen blivit så hårda.

Det är klart att unga kan bli förgiftade av avund och modlöshet innan de ens hunnit forma en uppfattning om världen runt omkring. Många mår dåligt av ouppnåeliga ideal som de ständigt påminns om. Men hur skall den saken lösas genom lagstiftning?

Många i Sverige vänder sig mot så kallad symbolpolitik, man menar att bara reformer med påtaglig verkan på ett problem är värda mödan. Det är en uppfattning som blivit akterseglad. I dag är normen att ställa krav på företag och samhällsaktörer för att dessa skall ta politisk ställning i olika frågor. Även företag som inte har med politik att göra väljer att sätta sina produkter i ett sammanhang för att förklara den politiska nyttan hos dem.

Det är ett resultat av att många företag fått en institutionell ställning och inte har råd att misslyckas eller bli misshagliga. Norges lag mot smygretuscherade bilder kommer vara helt meningslös förutom att den förmedlar politikens och samhällets normer. Det är ett ställningstagande som på ett mjukt sätt kommer att forma människors tankar. En del på så vis att de känner förakt gentemot kvävande politiker, och andra på så vis att de känner sig styrkta av att ha samhällets stöd.

Är man orolig för ungas välmående är det en god idé att försöka begränsa deras värld tills den blir överblickbar för dem och förmedla en moralisk kompass innan de ställs inför hela världens förväntningar. Kanske finns det föräldrar som upplever att de behöver statens hjälp för att lyckas med det. Det är fascinerande att Norges regering gör ett försök, det vittnar om att man fortfarande har någorlunda gemensamma referensramar.

Jacob SidenvallSkicka e-post