Annons

Nej tack till skattepopulism

I går intervjuades den nytillträdda finansministern Mikael Damberg av TT. I intervjun sade han att höjda skatter för de rika kommer vara ett löfte inför det kommande valet. Fullt rimligt, tyckte Damberg. Fullt orimligt är vad det egentligen är.
Ledare • Publicerad 18 december 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Dambergs kommentarer förvånar nog få. Rop om höjda skatter är den socialdemokratiska toppens slentrianmässiga svar nästan oavsett vad frågan är. Damberg verkar tyvärr starkt indikera att en vänstergir väntar i den ekonomiska politiken.

Damberg beklagade sig dessutom över att det varit svårt att få igenom skattehöjningar med anledning av det parlamentariska läget. Han menar att Liberalerna ”tvingat” Socialdemokraterna att slopa värnskatten.

Annons

Pressen av att Vänsterpartiet rusar fram i opinionen blandat med någon form av övertro på gammal socialdemokratisk populism är nog några av anledningarna bakom Dambergs nya utspel. Men det är trist att han inte tänker bredare än så. För skattehöjningar som dessa är inte vad Sverige behöver.

”Socialdemokraternas gränslösa förtjusning i skattehöjningar är som en repig skiva.”

Sverige har i dagsläget världens fjärde högsta skattetryck. Det svenska skattetrycket ligger tio procentenheter över OECD-snittet. Så frågan som egentligen aktualiseras är hur man kan spendera de stora mängder pengar staten har på effektivt sätt, snarare än att snabbt slösa och svälja pengarna och därefter ropa efter mer. Om något så talar siffrorna snarare för att skatterna borde sänkas.

Foto: Marko Säävälä/TT

Frågan är också vem Damberg menar är rik. Hans uttalanden har väckt många frågetecken bland flera spar-och skatteexperter. Han själv menar att formen för hans utspel inte är färdig än. Risken finns att de eventuella förslagen som kan komma kanske även kommer drabba vanliga arbetare och folk som med stor ansträngning sparat ihop en större summa. Dessutom är stödet i Sverige för ”extra-skatter” för rika faktiskt rätt lågt, enligt en färsk studie från i år av Ipsos MORI. Så politiken borde snarare satsa på att uppmuntra flit, innovation och stärkt konkurrenskraft. Dambergs utspel skickar faktiskt helt fel signaler.

Politiker borde sluta gräva i vilka skatter de kan höja härnäst och tala mer om hur de kan göra ett bättre jobb med pengarna de har framför sig. De bör även fokusera mer på att se till att få in fler på arbetsmarknaden. Sverige har Europas fjärde högsta arbetslöshet och alldeles för många är inte självförsörjande. Långtidsarbetslösheten är också ett massivt orosmoln. Dessa saker torde vara en viktigare fråga att fokusera på, än att återvinna samma trötta ideologiskt blodröda retorik från förr.

Socialdemokraternas gränslösa förtjusning i skattehöjningar är som en repig skiva. Det borde faktiskt räcka nu. Ideologisk blindhet och skattehöjarpopulism behöver svensk ekonomi verkligen inte mer av. Håll skattehöjartassarna borta, Damberg

Evin BadrniyaSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons