Annons

Nu får det vara nog med Morgan Johansson

Nu får det vara nog. Visst, politik och opinionsbildning kan vara väl så brutalt men i varje land finns också gränser, kulturella eller juridiska. Migrationsminister Morgan Johansson har nu trätt så långt över den första gränsen att det bör rendera formella reaktioner på partiledarnivå.
Ledare • Publicerad 21 januari 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Ända sedan stormningen av Kapitolium har svensk vänster i allmänhet och Socialdemokraterna i synnerhet ansträngt sig för att försvenska händelsen. Man ritar upp en spegelbild enligt vilken Moderaterna har rollen av Trumpskeptiska republikaner och Sverigedemokraterna våldsbejakande Trumpfanatiker. Allt i akt och mening att bildsätta en fara för demokratin utifall att Moderaterna bildar regering med stöd av Sverigedemokraterna.

Oppositionen i Sverige sägs numera alltså inte bara ha sakpolitiskt fel utan dessutom är demokratiskt tvivelaktig. Det är en mycket dramatisk retorisk glidning som borde vara politiskt omöjlig i ett civiliserat land som Sverige.

Annons

Således: om Morgan Johansson går skadefri från sin tweet att Ulf Kristersson minsann avser att ”gripa makten” med hjälp av Sverigedemokraterna bör vi vara oroliga.

Foto: Amir Nabizadeh/TT

I en demokrati griper ingen makten någonstans. Ett parti söker mandat av väljarna och får det eller får det inte i allmänna val. Johanssons formulering är djupt oanständig i det att den naket underförstår att ett moderat-Sverigedemokratiskt parlamentariskt maktövertagande kommer att vara demokratiskt illegitimt.

Vänstern gör sig tyvärr ofta skyldig till sådana förlöpelser i debatten. Men vanligtvis inte på den nivå Johansson befinner sig. Han är ställföreträdande statsminister. Den grad av samvetslöshet han tillåter sig blir en signal om vad som är legitimt även bland socialdemokratiska aktivister och gräsrötter.

”Vad är det för slags verklighetsbild med påföljande inflammerade passioner Socialdemokraterna egentligen tror att de piskar upp?”

Och det sker mot en fond av accelererande krigsretorik. Vad är det för slags verklighetsbild med påföljande inflammerade passioner Socialdemokraterna egentligen tror att de piskar upp? Tror de att det är helt riskfritt att återkommande hamra in bilden av att valet står mellan en vänsterseger 2022 eller kryptofascister och kryptofascisternas medlöpare? Att det helt säkert inte kommer att leda till samma febriga klimat som i USA med urartade demonstrationer utifall att Kristersson bildar regering med stöd av Sverigedemokraterna? Att en redan radikaliserad svensk vänster kommer att nöja sig med att skriva artiklar efter att mörkerkrafter ockuperat svensk demokrati?

Johansson kan förstås lätt pudla med hänvisning till att det bara var fel ordval och låtsas som om det inte var mer med det. Och hade det varit ett annat statsråd hade det kunnat vara så; inte mer med det. Men nu är det Morgan Johansson. Det är inte hans första utan femtielfte offentliga övertramp. I den mån Trumps ande är närvarande i svensk politik är det i Morgan Johansson.

Riksdagen kan rikta misstroendeförklaring mot ett statsråd för att den inte har förtroende för statsrådet i fråga. Bara en erinran.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons