GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

NU kommer Putinpriserna

Politiker har hittills överskattat Rysslands påverkan på elpriset.
Ledare • Publicerad 29 juli 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det finns inget företag som skulle acceptera att en maskin strulade såpass att åtta procent av världsproduktionen av en eftertraktad vara försvann. Ändå är det ryska Gazproms officiella förklaring, en pump har gått sönder och därför har leveranserna av naturgas till Europa minskat med två tredjedelar av det normala. På bara ett par veckor har elpriserna inom unionen rusat men hotet riktas framåt. Flera viktiga aktörer varnar för att nuvarande gasflöde gör det omöjligt att bygga upp förråden inför vintern. Tänka sig att ett bolag som skulle kunna tjäna mångmiljardbelopp inte lyckas laga en pump och att bristen motsvarar precis det som krävs för att kunderna skall ställas inför ett liv ur hand i mun till vintern.

Sedan januari har sex chefer kopplade till bolaget hittats dödade, två av dem var oligarker vars fruar och barn också hittades döda i samband med männens onaturliga bortgång. Det är förstås långt bortom det normala men inte förvånande för personer som följt det statligt ägda företaget under längre tid.

Gasleveranserna stryps trots rekordstor efterfrågan, så agerar inget självständigt företag.
Gasleveranserna stryps trots rekordstor efterfrågan, så agerar inget självständigt företag.Foto: Stefan Sauer

Vintern såg ut att bli tillräckligt svår innan Gazprom fick bekymmer med leveranserna. Som det är nu räknar kvalificerade bedömare med att även nästa sommar kommer att präglas av tomma förråd. Gasen räcker bara till dagsbehov och inte mer. Hotet är förstås att Ryssland då kan stänga av den helt om EU försöker förmå landet att avbryta sitt krig i Ukraina. Med nuvarande strypta tillgång räknar man med att EU-länderna behöver minska sitt användande med femton procent för att nå balans. Det innebär stora samhälleliga konsekvenser.

Samtidigt som detta pågår körs svenska vatten- och kärnkraftverk på full kapacitet för att minska effekterna av gasbristen. Trots att Sverige i de två sydligaste elprisområdena ligger på något högre förbrukning än produktion klarar man av att exportera ungefär femtusen megawatt dagligen. Det är Finland som är den enskilt största köparen men även Polen och Tyskland tar en del av kakan.

Men, det produktionsbortfall som skedde när kärnkraftsreaktorer tidigare under mandatperioden stängdes i förtid går inte att ersätta. Med dessa reaktorer hade situationen kunnat vara annorlunda. Sverige är ett nordligt industriland. Båda dessa faktum gör att vi har ett stort behov av billig el, särskilt i vinter. Vår hushåll, och beskattningen av dem, är anpassade till att elpriserna här är betydligt lägre än på kontinenten. Därför har regeringens företrädare inte varit rätt ute när de talat om Putinpriser, regeringens egen del i prisökningen har hittills varit påtaglig och får inte glömmas.

Men det lär ändras under hösten och vintern. Det är nu de riktiga Putinpriserna kommer. Gazprom kommer att drivas med förluster för att användas som ett politiskt påtryckningsmedel och priserna för el och värme i Europa kommer att stiga ännu mer.

Målet är att vanligt folk i Europa skall tröttna på stödet till Ukraina. Att Rysslands mord och övergrepp skall ge landets ledning en seger som håller den vid makten ytterligare ett par år. Tiotusentals liv har släckts och ännu fler raserats för denna futtiga ambition. Det kommer vara väl värt att frysa för att protestera mot detta.

Jacob SidenvallSkicka e-post