Ny start för statsvetenskapen i Växjö
UTNÄMNINGAR i den akademiska världen är sällan någon enkel affär. I Stockholms universitet pågår bråket för fullt sedan de sakkunniga slagit fast att ingen av tre sökande kända professorer i statsvetenskap ansågs lämplig som innehavare av den prestigefyllda Hiertaprofessuren. En av de ratade professorerna, meriterade Jan-Erik Lane, anmälde en av de sakkunniga, landets kanske mest uppmärksammade och av många högst ansedde statsvetare Bo Rothstein vid Göteborgs universitet till Justitieombudsmannen (JO). Han anklagar Rothstein för förfalskning eller ont uppsåt! Med tanke på att Lane är expert inom ämnet rättsekonomi och skrivit böcker om äganderätt och individuella rådigheter är händelsen extra anmärkningsvärd.
En annan av de ratade var den i etermedia frekvent förekommande professorn vid Stockholms universitet Tommy Möller. Den tredje är Uppsalaprofessorn Walter Carlsnaes som tidigare medverkat till att bygga upp magisterutbildningen i ämnet i Växjö.
I debatten skall bland annat Bo Rothstein som själv innehar professuren August Röhss i Göteborg ha framhävt att denna samt Hierta och Skytteanska professuren vid institutionen i Uppsala har en särställning inom gebitet. Som ett slags främste bland jämlikar. Därför uppfyllde enligt de sakkunniga redan etablerade professorer inte kraven för att sitta på den Hiertastol som innehafts av bland annat Herbert Tingsten och tidigare högerledaren Gunnar Heckscher.
Lika stormigt är det inte när Växjö universitet skall utse en ny professor i statsvetenskap efter experten i politisk psykologi Tom Bryder som återvänt till Lund och Köpenhamn.
MEN ÄVEN I VÄXJÖ drar proceduren ut på tiden. En av de sakkunniga, professorn Mats Lindgren, tidigare Dahlkvist vid Örebro universitet har ännu inte levererat sitt utlåtande. Antingen kommer en ny sakkunnig att inkallas, eller så avgörs tillsättningen utifrån de två yttranden som inkommit. Risken finns då att beslutet överklagas och ytterligare drar ut på tiden.
Den akademiska världen är liten. Själv har jag studerat under Lindgren vid Karlstads Universitet. Den ena av de två huvudkandidaterna Mats Sjölin var min ambitiöse handledare på kandidatuppsaten i statsvetenskap vid Lunds universitet. Den andre favoriten Emil Uddhammar, kom jag flera gånger i kontakt med i akademiska sammanhang i Uppsala. Båda anses av de sakkunniga professorerna Dag Anckar och Marie-Louise von Bergman-Winberg uppfylla kvalifikationerna för professuren. I inlagorna förordas också Uddhammar:
"Ställvis är dock Uddhammar briljant och företar ett statsvetenskapligt nytänkande som är ovanligt", skriver von Bergman-Winberg. Dag Anckar slår fast att Uddhammars avhandling är "en utmärkt merit för en professur i statsvetenskap". Påpekanden finns dock om att den internationella meriteringen gärna kunde varit större för en professur. Om Sjölin skriver Anckar vad gäller Lundadocentens forskning inom ämnet politisk etik: "Pionjär är Sjölin väl inte, men i en trupp av förelöpare befinner han sig nog".
MEDAN SJÖLINS forskningsprofil rymmer bland annat media och etik i offentlig förvaltning har Uddhammar under senare prioriterat forskning om civil samhälle, dygder och socialt kapital. Oavsett vem som utses finns alla chanser för statsvetenskapen i Växjö att forma en spännande särprägel i ett konformistiskt akademiskt landskap. Även om ämnesgrenen politisk filosofi inte är okänt på andra universitet och även om mediestudier förekommer på andra håll finns här profileringsmöjligheter. Statsvetarna i Växjö får möjlighet att gå fram i en terräng som ämneskollegorna i landet inte ägnat någon större uppmärksamhet åt.
Martin Tunström