unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Oärligt om åtstramning

Sverige har jämfört med andra EU-länder hög invandring. Det svenska systemet är mindre öppet än tidigare. Men förändringar på pappret har inte fått en lika stor påverkan på förvisso det faktiska antalet som söker sig till Sverige.
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

När det handlar om faktorerna som får personer utan skyddsgrund att söka asyl i Sverige är det både möjligheten att motivera ”särskilt ömmande” omständigheter som asylskäl eller en invandring via familjekoppling. Just anhöriginvandringen har blivit något där Sverige sticker ut. Räknat per invånarna så är det bara Liechtenstein och Luxemburg som under 2019 hade ett större mottagande i den kategorin (SvD 16/2).

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Pandemin har dämpat mycket av migrationen, men rörelsemönstren över kontinenten är redan etablerade. Sverige har tidigare tagit emot många vilket betyder att trots åtstramningen 2016 har man i realiteten fortsatt att utmärka sig som generöst i jämförelse med övriga Europa.

Lagen som styr Sveriges asylpolitik var tillfällig och kommer behöva ersättas med en ny lag senast den 21 juli i år. Regeringens försök att ändra skyddsgrunden i en mer generös riktning har rört till det bland januaripartierna. Liberalerna hotar att lämna överenskommelsen om den ändrade definitionen av skyddsgrund går igenom.

Migrationsverket menade i sitt remissvar på förslaget att förändringen skulle öka incitamenten att illegalt ta sig genom Europa för att komma till Sverige. Regeringen föreslog nyligen dessutom att de som fått stanna utan skyddsgrund tack vare gymnasielagen skulle få minskade krav med hänvisning till pandemin.

Socialdemokraterna vill ofta få sin migrationspolitik att verka mer strikt än vad de faktiskt är. Lagförslagen som kommit är öppna för tolkning och regeringskollegorna i Miljöpartiet ser gärna att man gör omprövningar av asylskälen för de som uppehåller sig illegalt eller är på väg att utvisas. Ändå menar migrationsminister Morgan Johansson i en intervju i Svenska Dagbladet (13/2) att det ”kommer inte att leda till att fler söker sig till Sverige”. Miljöpartiets annorlunda syn på saken är beklämmande i sammanhanget och det verkar lämnas till Migrationsverket att göra en egen bedömning.

Att Miljöpartiet och de andra partierna som stödjer regeringen hellre vill se lättnader än åtstramning gör att socialdemokratiskt prat om en historiskt stram asylpolitik ekar tomt. Varje åtstramning som görs försöker regeringen i efterhand luckra upp genom undantag och tillfälliga regler. Det är långt ifrån en stabil och hållbar migrationspolitik. Istället blir det ett politiskt spel där dörrar öppnas och stängs utefter stämning på regeringskansliet.

Socialdemokraterna sneglar på Danmark och hur grannlandets socialdemokrater lyckats mota bort Dansk Folkeparti genom att ta migrationsfrågan ifrån dem – inte bara erkänna kritiken mot tidigare politik som befogad utan också genom att gå minst lika långt i fråga om åtgärder. Socialdemokraterna stödjer sig dock på partier som gör allt de kan för att hindra en sådan utveckling. Morgan Johanssons personliga uppfattning om att regeringen fortsätter på en stram linje är då inte mycket värt.

Läs mer

Mello: Åtta låtar ska bli fyra - vilka kommer gå till final?

Nöje. Vi har tjuvkikat på veckan repetitioner och tippat vilka låtar som går vidare.
Är 2021 året vi skickar en latinopoplåt till Eurovision?

Företaget först ut med biokol i gröna tak: ”Kändes otidsenligt att elda med olja”

Affärsliv. Minskar koldioxidutsläppen med flera ton per år.
Företaget först ut med biokol i gröna tak: ”Kändes otidsenligt att elda med olja”

Lämplig eller olämplig partistorlek?

Ledare. Effektivt regeringsstyre är endast ett av flera värden en demokrati tänks ta tillvara
Lämplig eller olämplig partistorlek?

En alldeles utmärkt blå fredag

Ledare. I vad skiljer sig Strömmers formuleringar från de Sverigedemokraternas partiledning skulle kunna använda?
En alldeles utmärkt blå fredag

Mörkt ungdomsdrama som berättas baklänges

Kultur. Ungdomsdramat ”Delete me” berättas baklänges och handlar om en splittring mellan två bästisar och en ”sextape”.
Marit och Marion, spelade av Thea Sofie Loch Næss och Amalia Holm, är huvudkaraktärerna i ”Delete me”.

Imponerande om än något tama memoarer från Obama

Kultur. Det är som en live-version av den gamla TV-serien Vita huset.
Första delen av Barack Obamas memoarer är över 800 sidor tjock.

Ett idéparti tar sats

Ledare. Det är ord och inga visor
Ett idéparti tar sats

Moraliskt medskyldig minister

Ledare. Stäng öronen när migrationsministern moraliserar.
Moraliskt medskyldig minister

Smittsam FN-dumhet å färde

Ledare. De flesta amerikaner skrattar åt det där och undrar varför de betalar avgift till Förenta Nationerna.
Smittsam FN-dumhet å färde

På gungfly med Centern

Ledare. Centern behöver utan jämförelser i övrigt göra ett identitetsomkast i klass med Fredrik Reinfeldts avståndstagande till sitt partis tidigare politik
På gungfly med Centern

Vad tycker då Liberalerna i Kronoberg?

Ledare. Och om det spelar roll, hur tänker Liberalerna i Kronoberg agera?
Vad tycker då Liberalerna i Kronoberg?

Mörkt eller ljust för SD?

Ledare. Sverigedemokraterna själva vill nog inte riktigt veta av en sådan förklaring.
Mörkt eller ljust för SD?