GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Oföränderlig liberal kultur

Liberalernas alla riksdagsledamöter skall ha fått varsin bok skickad till sig. En av alla dessa avslöjande böcker om Sverigedemokraternas grumliga förflutna. Avsändare är ett antal namnkunniga liberaler som vägrat rösta på sitt parti i år och som vill få kvardröjande att ändra uppfattning om relationen till Sverigedemokraterna. Med boken kom ett förmanande brev i ärendet.
Ledare • Publicerad 23 november 2022 • Uppdaterad 23 november 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Ett sådan offensiv förnumstighet ser man inte mycket av i andra partier. Men det här är Liberalerna. Och just deras partikultur måste absolut förändras.

Det menar i alla fall partiets valanalysgrupp, vars arbete kommer skärskådas på landsmötet i helgen. Gruppen betraktar de inre stridigheterna som ett genomgående skadligt tema i flera frågor som var av vikt för partiet inför valet.

Stridigheterna rör förstås Sverigedemokraterna. Det är den smärtsamma nyckel som antingen får allt att öppna sig (regeringsposter) eller låsa sig (respass ut ur riksdagen). Även om det förstås inte uttrycks på det sättet. Tvärtom, frågan skär så djupt genom partiet att man är noga med att låta varje yttring i ämnet få luftas.

Problemet, menar analysgruppen, är att frågor diskuteras på ett destruktivt sätt inte minst eftersom kritik gärna förs utifrån och in inför öppen medial ridå. Det har kunnat ta sig uttryck som i återkommande krypskytte mot före partiledaren Nyamko Sabuni och i att beslut i partistyrelsen läckt ut direkt i medier. Att man ändrar stil när det gäller sådant här är analysgruppens viktigaste rekommendation enligt den själv.

Foto: Jessica Gow/TT

Lycka till med det, är man frestad att utbrista.

Som statsvetaren Katarina Barrling har konstaterat är Folkpartiet/Liberalerna ett parti med stark akademisk anknytning och där det inte alls ses som illojalt att argumentera för något annat än vad partiledningen eller en majoritet vill. Till det kan man lägga självbilden av att utgöra ett liberalismens värn mot högerextremism.

”En valanalysgrupps vädjanden har sannolikt få möjligheter att ändra på någonting.”

Blandningen av det där blir en cocktail med explosiv potential om partiet ställs inför antingen Sverigedemokraterna eller stupet. Alltså precis vad vi har sett. En valanalysgrupps vädjanden har sannolikt få möjligheter att ändra på någonting.

Vad realisterna kring partiledaren Johan Pehrson har att göra nu är att gjuta olja på de stormvågor som uppstått efter att Tidöavtalet stängt in partiet i ett samarbete med Sverigedemokraterna. Det kommer de nog lyckas med. Den politiska risken med att riva upp alltihop är för stor till och med för den genomsnittlige liberalpartisten.

Men sedan väntar en annan diger uppgift. Det kommer ett val till. En valrörelse där den nu fjättrade falangen kommer vilja veckla ut vingarna till fullo och kunna utlova en ren och obefläckad liberalism under valrörelsen 2026.

I det avseendet gör den nuvarande partiledningen klokt i att peka på en annan aspekt som valanalysgruppen lyfter fram: ”Liberalernas väljare har i de senaste valen tydligt definierat sig som närmare höger.”…” Högervinklingen hos de liberala väljarna är tydligare än tidigare”.

Fredrik HaageSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.