Annons

Ofrihetens resenärer

Det finns något som stör i ordet överklassafari. Safari är ju en resa genom ett naturområde i syfte att uppleva och fotografera djur.
Ledare • Publicerad 6 februari 2012

Nog för att ungdomar i det välbärgade Solsidan i Saltsjöbaden betedde sig något grisigt genom att kasta ägg på klassresenärerna så är det ju faktiskt människor som bor i området.

Men respekt för medmänniskor är förstås inget för en organisation som kallar sig "motborgare". Förbundet ”Allt åt alla” vill – som det uttrycks på hemsidan – odla klasshatet. Det känns bekant på något sätt, har inte Sven Wollter uttryckt liknande tankegångar vid något tillfälle?

Annons

Skämt åsido. Det är inte direkt några nya idéer den uttalat revolutionära organisationen, vars mål är att skapa ett klasslöst samhälle, för fram. Vad ytterlighetsvänstern däremot inte förstått, trots empiriska erfarenheter under 1900-talet, är att den också förespråkar ofrihetens samhälle.

Som filosofen och nationalekonomen Friedrich Hayek uttryckt det är det privata ägandet den främsta garanten för frihet. Inte bara, och det här är viktigt, för den som äger egendom utan kanske lika mycket för den som inte gör det. Det är endast därför att makten över produktionsmedlen är delat bland många, som handlar oberoende av varandra, som ingen har total makt över oss och vi som individer kan bestämma vad vi vill göra. Om alla produktionsmedel låg i en enda hand, vare sig det nominellt är "samhällets" eller en diktators har den som utöver denna makt total makt över oss.

Endast genom ett spritt ägande stärker man egenmakten och därmed också den personliga friheten. Det vill säga förutsättningar som marknadsekonomin ger. Om förbundet ”Allt åt alla” ville verka för att fler skulle få chansen att göra klassresor hade också deras ”klassresor” tjänat i ett gott syfte.

Men så är det alltså inte, eftersom allt ”klassamarbete” avfärdas och privat ägande anses som förkastligt.

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons