Annons

Ogranskade granskare

Ledare • Publicerad 14 mars 2006
Medievänsterns hatobjekt? Kanske för att han är opartisk? Arkivfoto: SCANPIX
Medievänsterns hatobjekt? Kanske för att han är opartisk? Arkivfoto: SCANPIXFoto: 

FÖR NÅGRA ÅR sedan nämndes i SVT:s Mediemagasinet att de svenska Mellanösterkorrespondenterna hade "judisk-israeliska" kopplingar. Syftet var givetvis att insinuera att journalisterna gick den judiska staten till mötes.

Och inte ett påstående som styrkte anklagelserna lades fram. Reportrarna hade fel, inte beroende på vad de skrev utan vilka de var. Alla som läst det minsta om Mellanöstern i svenska dagspress vet att Svenska Dagbladets Cordelia Edvardsson av obalanserade krafter anklagas för att vara PLO-aktivist, eller att DN:s Nathan Sachar är en av Sveriges främsta journalister och att Expressens/Dagens korrespondent Arne Lapidus knappast är bosättarnas favorit.

Annons

Nu är det SVT:s Lars Adaktusson - av oklar anledning medievänsterns hatobjekt nummer ett - som av vänsterfilmaren Maj Wechelmann anklagas för att ge ett kristdemokratiskt perspektiv i Mellanösternbevakningen!

BESKYLLNINGARNA publiceras i en debattartikel i Aftonbladet. Men inte ett enda exempel återges på någon tendentiös rapportering. Det är uppenbarligen Adaktussons påstådda ideologiska hemvist som är fel i sig, inte vad han återger från Jerusalem.

Detta är faktiskt inte undantag utan symboliska exempel på den mediekritik om än i mindre extrema ordalag än Mediemagasinets som dominerar i dag. Där väger etnicitet tyngre än innehåll. Journalister bedöms inte för vad de skriver utan för vilka de är. Vem granskar granskarna? lyder den klassiska frågan. Vem granskar, granskarnas granskare? borde kanske frågan omformuleras till.

Martin Tunström

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons