Annons

Ohållbart om vattenkraften döms ut

Det har visat sig att EU-kommissionen vill tolka sina nya hållbarhetskriterier så att svensk vattenkraft döms ut som icke-hållbar.
Publicerad 27 november 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

I vintras presenterades en mastodont-rapport inför EU-beslutet om vilka verksamheter och energikällor som skall klassas som hållbara. Den rapporten har gått längre i sina slutsatser kring skydd av våtmarker än vad det nuvarande vattendirektivet gör. Med det förslag till tolkning som kommissionen nu skickat ut på remiss finns risken att svensk vattenkraft kommer att betraktas som skadlig för biodiversiteten och därför ses som ohållbar.

Regeringen har rätt att yttra sig kring det förslag som kommissionen skall anta före årsskiftet. Den liberala riksdagsledamoten Joar Forsell har riktat en interpellation till ministern Per Bolund (MP) om hur regeringen kommer att agera i denna fråga. Om svaret inte blir klart och tydligt att regeringen kommer att arbeta för att vattenkraften skall räknas som hållbar ställs svensk energipolitik inför en kris. Den svenska klimatomställningen är helt beroende av att vattenkraften kan utvecklas.

Annons

Klassificeringen spelar roll eftersom så många finansinstitut ställt om till att investera i hållbar verksamhet. Det kommer att bli svårare och svårare att agera och konkurrera med andra om man inte ses som en del av den hållbara ekonomin. I grund och botten är vattenkraft förstås också väldigt hållbar energi.

Vattenkraften behöver också kunna utvecklas.
Vattenkraften behöver också kunna utvecklas.Foto: Lise Åserud

Konflikten uppstår när man inte bedömer vattenkraften i relation till andra energislags påverkan och samhällsnytta utan enbart utifrån hur den påverkar närmiljön. I Sverige råder ingen brist på älvar och floder, de stora vattenkraftverken är också väletablerade i landskapet. Det märkliga i detta är dels att EU tar fram en definition som går längre än vattendirektivet och dels att denna nya inriktning lägger så stor vikt vid miljö istället för klimat. När det kommer till energiproduktion måste hållbarheten i förhållande till alstrandet och eventuellt bränsle betydligt mer intressant än konsekvenserna för närmiljön. Vattenkraft bygger på att ta vara på gynnsamma förutsättningar, det är inte något som kan dupliceras i all oändlighet utan begränsas naturligt.

Europaparlamentet har också rätt att invända mot det förslag kommissionen antar vid årsskiftet. Kristdemokraternas Sara Skyttedal har tydligt markerat att hon kommer att verka för den svenska vattenkraften. Fler lär ansluta. Men den svenska regeringen måste använda sin plats i rådet för att markera att man inte går med på att svensk vattenkraft döms ut.

Nästa steg är att se till så att kärnkraften också får samma förutsättningar att utvecklas. Storbritanniens regering har nyligen riktat in sig på att bryta sitt beroende av kol- och oljekraft. Den som vill att den typen av levande fossiler begravs måste se till så att det finns en väg för de som ännu inte är framme vid det senaste och renaste. EU:s riktlinjer måste utformas med respekt.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons