Ohio avgör presidentvalet
Delstaterna utser var för sig sina delegater till en elektorsförsamling bestående av 538 elektorer (ombud). Det är dessa elektorer som väljer president. Den av demokraternas Barack Obama och republikanernas Mitt Romney som lyckas samla en majoritet (270 elektorer) i elektorsförsamlingen blir vald till president. Sedan kvittar det vem av Obama eller Romney som fick flest röster bland väljarna från hela USA. Det är antalet elektorer en president samlar som räknas.
De 538 elektorerna är fördelade på de 50 amerikanska delstaterna ungefär efter deras befolkningsmängd. I nästan alla delstater får den presidentkandidat som samlar flest röster samtliga elektorer, förloraren får inget. Det gäller att vinna eller försvinna.
Presidentkandidaterna vet att vissa delstater allt som oftast röstar på en republikansk presidentkandidat, medan det finns andra som nästan alltid röstar på en demokratisk presidentkandidat. Här är valet redan avgjort och varken Obama eller Romney bedriver någon egentlig valkampanj i dessa delstater. I en sådan delstat vet den kommande vinnaren att han redan har vunnet och bryr sig inte om hur stor segern är. Den som helt klart kommer att förlora en delstat vill inte slösa sina resurser där. Istället satsas allt på ett dussin "swing states”: delstater där valutgången inte är oviss. En av dessa delstater är Ohio.
Republikanernas chefstrateg Karl Rove har utformat en kampanj som han kallar 3-2-1-strategin. Det betyder att Republikanerna har tre ”swing states” som de måste vinna och där det är troligt att de också gör detta: Indiana, North Carolina och Virginia. Till detta kommer två ”swing states” där det är jämnt mellan Obama och Romney, men där Romney måste vinna för att ha chans att bli president: Florida och Ohio. Men detta räcker inte för Romney. Han måste vinna ytterligare en av resterande ”swing states”: Michigan, Pennsylvania, Winsconsin, till exempel. För Obama är det självklara motdraget att stoppa republikanernas 3-2-1-strategi.
Nu är det så jämnt mellan presidenterna att mycket av valutgången beror på vem som vinner i Ohio. Om du vill uppleva en intensiv amerikansk valkampanj ska du resa till Ohio.