Olämpligt med dubbelpost
På regeringens hemsida ligger faktiskt texten från Världspostkonventionen 1920 kvar som en påminnelse om hur postväsendet utvecklats som en slags symbol för inre ordning och mellanfolkligt samarbete. Som tidiga beslut om att internationella försändelser ska behandlas på samma sätt som inrikes brev.
Traditionens makt kan förefalla vara stor. Fortfarande är det officiella språket i den internationella postunionen franska. Därav etiketter på brev som ”Par Avion” (flygpost) eller att man märker brev ATT (franska, Attention) som ska gå till en speciell person på ett företag.
Etiketten ”prioritaire” - prioriterad - känns dock stundtals lika otidsenligt som bläck och fjäderpenna, i varje fall utifrån ett kund- och samhällsperspektiv.
Just nu känns de historiska höga idealen och högtidsorden tämligen avlägsna.
”Just nu känns de historiska höga idealen och högtidsorden tämligen avlägsna.”
Tillsynsmyndigheten Post- och telsstyrelsen (PTS) arbetar nämligen fram ett nytt regelverk som innebär att Postnord får möjlighet att anvisa en plats för att samla ihop brevlådor på ett och samma ställe. Den ska få placeras maximalt 200 meter från bostaden.
Postnord var som uttrycket tillåts - som ett brev på posten ute – och spelade ned eventuella framtida förändringar. Det skulle främst röra sig om exempelvis radhusområden där brevbärarna idag kör på trafikfarliga vägar eller vid nyetablering av villaområden där det är enkelt att under planeringens gång finna platser för postboxar.
Efter det att varannandagsutdelning av post är på gång att införas i hela landet och distributionskravet sänkts – det ska räcka att bara 85 procent av posten kommer fram inom två arbetsdagar – finns det emellertid en befogad oro över att postlådekoncentrationen är reträttens nästa steg.
På landsbygden skulle förändringarna bli mest märkbara, men också stora delar av villabebyggelsen i tätorter skulle påverkas. Flertalet hushåll lär då behöva två postlådor, en för Postnord och en annan betydligt närmare bostaden för den morgonutdelade dagstidningen.
800 meters sammanlagd promenad må vara hälsosamt, men inte praktiskt möjligt för att hämta både post och tidning.
Att Postnord väljer postordet ”economique” är möjligen inte företagsekonomiskt sett förvånande. Och bolaget har i dag på paketsidan också konkurrenter som möjligen välkomnar beskedet. För öppenhetens skull är det väl bäst att tillägga att även Gota Media via Point Logistik bedriver distributionsverksamhet av tidningar och paket.
Det första kvartalet i år gjorde dock den forna monopolisten Postnord en vinst på 800 miljoner kronor. Medan brevvolymen minskar, får kunderna paket som aldrig förr, till följd av e-handeln.
Därför är det överraskande att tillsynsmyndigheten, vaktposten, Post- och Telestyrelsen ställer sig bakom en 200-metersregel som skulle vara lika med en väsentlig försämring av den samhälleliga infrastrukturen framför allt på landsbygden.
Prioritaire är ett annat ord i postspråket. Kan man hoppas på att det blir medborgarna som får etiketten Prioritaire i framtida regelverk och inte postbolaget?