Annons

Omformulera frågorna!

Av de moderater som pratat med väljare i den valstuga som Moderaterna redan nu har haft utplacerad i ett par veckor på Norrmalmstorg i Stockholm framkommer att frågor kring invandring hör till de mest vanliga.
Ledare • Publicerad 17 oktober 2012

Samtidigt presenterade Sifo i helgen en opinionsundersökning där Sverigedemokraterna oroväckande nog har ökat till fjärde största parti. SD rider på väljarnas funderingar och på det sätt problem formuleras och debatteras kring migration och integration är det inte en oväntad tankegång att migrationen i sig ses som problemet.

Exempelvis, i partiledardebatten i SVT Agenda den 7 oktober formulerades frågorna på ett sätt som spelar SD i händerna. Den kritiserade frågan; "Hur mycket invandring tål Sverige?", medges emellertid vara tillspetsad. Agendas ansvariga utgivare, Eva Landahl, bekräftar dock bilden av att också media utgår från en ogenomtänkt problemformulering när hon till SVT:s försvar uttalar; "Anledningen till att vi tog upp invandrings/integrationsfrågan är att vi har ett parti i riksdagen som stöds av en ganska stor andel av svenska folket och det här är deras viktigaste fråga."

Annons

Frågorna som borde ställas handlar om hur Sverige kan dra fördelar av att människor kommer hit och hur det kan bidra till att möta de demografiska utmaningar som en åldrande befolkning innebär. Det finns problem som inte ska sopas under mattan, till exempel är andelen utrikes födda i arbetslöshet stor. Men på vilka grunder kan ett sådant konstaterande någonsin användas för att hävda att det är andelen utrikes födda som är problemet? Däremot är det ett tydligt tecken på att arbetsmarknaden lider av stora svårigheter.

I Växjö har över 80 procent av de inrikes födda jobb, medan motsvarande siffra för utomeuropeiskt födda är mindre än 50 procent. Dessutom kvarstår gapet över tid. På ett seminarium som Växjö kommuns nämnd för arbete och välfärd anordnade förra veckan på temat framgångsfaktorer för integration och mångfald förklarade Li Jansson, nationalekonom på Svenskt Näringsliv, att företagsklimatet är en nyckelfaktor. Ett bra företagsklimat leder till fler och växande företag vilket innebär att arbetsmarknaden vidgas och att grupper som i dag stängs ute kommer in. Företag, tillväxt och välstånd går hand i hand och i nuläget kan man fråga sig hur dåligt företagsklimat Sverige tål.

I större utsträckning bör politikerna fokusera på hur företagsklimatet kan förbättras för att bredda arbetsmarknaden. För när arbetsmarknaden inte längre präglas av ett gap mellan inrikes och utrikes födda har SD sannolikt tappat all grogrund.

Amelie Langby
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons