GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Oppositionen måste visa sig oundgänglig

De borgerliga backar inför valet trots att deras politik fått stort genomslag.
Ledare • Publicerad 5 januari 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Novus har med mindre än nio månader kvar till valet frågat ett stort urval av väljare vilket parti de sympatiserar med. Moderaterna backar med mer än två procentenheter.

Det talas mycket om en Magdalena Andersson-effekt, att den nya statsministern skulle få extra medvind i början. Många borgerliga väntar sig nog att Socialdemokraterna efter två mandatperioder av svagt styre skall börja dala i opinionen. Att väljarna helt enkelt skall anse att någon annan borde få prova på att regera. Det är en naiv förhoppning.

Moderatledaren Ulf Kristersson måste påvisa att landet inte klarar sig utan honom.
Moderatledaren Ulf Kristersson måste påvisa att landet inte klarar sig utan honom.Foto: Johan Nilsson/TT

Socialdemokraterna har de senaste två åren gjort stora anpassningar till oppositionens politik. Kriminalitet, integration och otrygghet är frågor där högeroppositionen låg i framkant, tog fram reformförslag och pressade regeringen som höll fast vid gamla uppfattningar. Det skapade skillnad, den som röstade höger skulle få större satsningar på trygghet. Men just nu är skillnaden liten. På punkt efter punkt har högerpolitik gjorts till propositioner och frågan avväpnats. Bara de väljare som kontinuerligt följt politiken under två mandatperioder har överblick över hur mycket tidigare och bättre dessa allvarliga samhällsproblem hade kunnat adresseras med en annan regering. Socialdemokraterna förtjänar verkligen inte en chans till, men har effektivt skapat sig utrymme för att få det.

Oppositionen behöver ta väljare från Socialdemokraterna och Centerpartiet för att lyckas i valet. Det finns olika sätt att göra det. En impuls kan vara att försöka nå ut till nya väljargrupper. Stockholm målas ut som den avgörande arenan. Där har Moderaterna tappat stort och Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet tagit mark.

Men faran med att söka nya väljargrupper är att man i försöket kan bli av med gamla. Det kan också uppfattas som att man talar med två tungor. Moderaterna har en stor ideologisk bredd och borde kunna locka väljare i huvudstaden. Den avgörande frågan lär vara att deras regeringsunderlag bygger på stöd från Sverigedemokraterna. Många i Stockholm har råd att göra det till en principfråga. Men det finns vänsterväljare som står närmare Moderaterna ideologiskt, eller i alla fall har en samsyn när det kommer till vilka som faktiskt är dagens stora samhällsproblem.

S bygger fortfarande sin regeringsmakt på Miljöpartiet. Just nu bråkar dessa två –så offentligt som möjligt– för att båda tjänar på det. Det stärker deras kärnväljare. Men efter valdagen måste kompromisserna till igen. Då lär gruvor och kärnkraft vara det första Miljöpartiet tar ifrån LO-veteranen Thorwaldsson. Det är inte otänkbart att även rättspolitiken måste anpassas för att blidka den gamla regeringspartnern.

Kristdemokraterna har en berättelse i sin valrörelse, en positiv vision för vården. Moderaterna behöver lägga all sin vakna tid på att förklara varför det partiet är bättre lämpat att styra landet än Socialdemokraterna. Särskilt när S redan ger väljarna så mycket av Moderaternas politik. Det är inte rättvist, men det är förutsättningarna inför söndagen den elfte september.

Jacob SidenvallSkicka e-post