Orättvis kritik mot Centerpartiet

Sveriges radio gjorde igår en nyhet av att utlandsfödda är underrepresenterade på riksdagspartiernas vallistor. Av Sveriges befolkning är 18 procent födda utomlands, men bland riksdagspartiernas kandidater utgör de bara mellan fem och 15 procent. Men vad är egentligen problemet?
Ledare • Publicerad 27 juni 2014
Foto: Stefan Lindblom/TT

Det är naturligt att första generationens invandrare mer sällan än andra engagerar sig i det nya landets politik. De torde ha fullt upp med saker som att lära sig språket och att skaffa sig en försörjning. Det är snarare fantastiskt att så många faktiskt väljer att engagera sig. Man kan undra om svenskar som flyttat till utlandet är lika duktiga?

Sedan kan man fråga sig varför SR väljer att fokusera på just invandrarbakgrund. I vår demokrati ska ju väljarna företrädas av personer som delar deras idéer. Det känns lite trettiotal över SR:s rapportering. Särskilt när de som igår lyfte in en professor i etnicitet för att kommentera demokratiska partiers vallistor. Vart är vi på väg?

Problematiskt blir det också när SR blir partipolitiska och hoppar på Centerpartiet för att det har minst andel utrikesfödda. Även det är ett förhållande som är ganska självklart. Liberala och socialistiska partier finns i många länder. Men centerpartisterna är en kulturspecifik företeelse. SR verkar vilja få C med sina fem procent utrikes födda kandidater att framstå som ett särskilt utestängande parti. Men i själva verket är det imponerande att ett korporativistiskt agrarparti framvuxet ur det lutherska bondesamhället, och dessutom uppdelat i olika lokala traditioner, lyckas locka så många första generationens invandrare.

Genom att man inte redogör för förutsättningarna blir SR:s rapportering missvisande.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.