Annons

Orättvis rödmärkning

Världsnaturfondens rödmärkning av västkusträkan bör tas med en nypa salt. Miljöorganisationen menar att fiskare har slängt tillbaka små räkor i havet och på så sätt slitet mer på kvoterna mer än vad statistiken säger.
Ledare • Publicerad 5 februari 2014
Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Faktum kvarstår ändå att fiskenäringen har sedan många år ett utvecklat arbete för bättre hållbarhet i räkfisket. Båtarna har bytt ut redskap och branschen har halverat kvoterna. Det är ett arbete som har tagit tid, men om vi konsumenter nu börjar bojkotta räkan drabbas både fiskare och fiskhandlare orättvist just när de genomgått en lång omställning.

Vi bör tänka på att Världsnaturfonden också är en intresseorganisation. Vi låter inte Svenska Naturskyddsföreningen bestämma reglerna för svenskt skogsbruk, för då hade det blivit pannkaka. Räkan står för en stor del av fiskförsäljningen i Sverige. Vill vi ha kvar ett svenskt fiske ska vi fortsätta att köpa räkor.

Mathias Bred

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons