Oreda i bullerbyn

Efter att daghemmet Milchzahn i Berlin tvingats flytta verksamheten på grund av en ljudkänslig grannes klagan har de tyska myndigheterna nu gett barnen laglig rätt till tjo och tjim. I framtiden ska tyska daghem inte tvingas flytta för att barnen leker, rapporterade utrikeskorrespondenten Jan Lewenhagen igår (DN 18/2). Även Sverige borde se över bullerbestämmelserna.
Ledare • Publicerad 19 februari 2011

Ett litet uppmärksammat problem inom byggindustrin är statens riktlinjer för hur mycket oljud som kan få förekomma i närheten av bostäder.

Exempelvis får en industri enligt Naturvårdsverket inte överskrida en ljudnivå om 55 decibel på natten. Boverket däremot menar att industrierna inte någon gång under dagen får överskrida 70 decibel. De två myndigheterna har dessutom olika uppfattning om vad begreppet natt innebär. Naturvårdsverket menar att den slutar klockan sju på morgonen medan Boverket tycker att den slutar klockan sex.

Villervallan slutar dock inte här. Boverket menar att oljudet ska mätas som ett genomsnitt av dagens samlade buller medan Socialstyrelsen, en tredje myndighet, menar att det är ett specifikt oväsen vid ett tillfälle under dagen som är intressant att mäta.

Men myndighetskäbblet är inte enbart humoristiskt. Eftersom myndigheternas riktlinjer är vägledande för hur kommunerna behandlar bygglov eller företagsetableringar blir den byråkratiska processen varken förutsägbar eller transparent, precis som Riksrevisionen påpekade i en rapport från 2009. I en kommun kanske man lyssnar mer till Socialstyrelsen än till Boverket. I en annan mer till Boverket än till Naturvårdsverket och så vidare.

Man kan bara föreställa sig hur ansvarig på ett expansionslystet företag utan lokal kännedom om den berörda kommunens sedvanor tar sig för pannan; hur den befintlige företagaren överklagar andras bostadsexploateringar i rädsla för ett framtida bullerdebakel; eller hur vanliga hyresgäster överklagar etableringar av daghem och skolor, precis som i Tyskland.

Givetvis har buller negativa effekter på den så kallade folkhälsan. Men trots det borde det inte vara omöjligt att i första hand kräva att det finns en enhetlig policy som är densamma i alla kommuner. Och i andra hand, att man ställer sig frågan om på vilket sätt bullrets skadliga effekter uppvägs av oljudets mer positiva sådana.

Vissa har inget problem med att det finns ett bageri på gatuplan i hyreshuset där man bor eller att barnen på dagis leker utanför fönstret. Ja, vissa av oss är till och med så fria i sinnet att vi tycker att det är ganska trevligt. Faktiskt.

Anders Gustafson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.