GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Oro och allvar i Infostat

Plötsligt blev det rejält liv i opinionssverige. I Expressen publicerades mätinstitutet Infostats siffror kring partisympatier mellan fjärde och tionde maj och med ens förvandlades det kommande valet till en rysare.
Ledare • Publicerad 13 maj 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det mest iögonfallande är att Socialdemokraterna faller med nästan fyra procentenheter. Och att Sverigedemokraterna stiger med tre. Det är ett dramatiskt förändrat styrkeförhållande mellan regeringsalternativen.

Nu skall man inte dra för höga växlar på en enskild mätning. Men den är den senaste, och den innefattar reaktionerna på påsk-kravallerna och deras efterdyningar. Och även den stigande temperaturen i Nato-frågan.

Foto: Christine Olsson

Tidigare märktes ju en uppslutning kring Socialdemokraterna som en effekt av det ryska anfallet mot Ukraina. Samling kring fanan så att säga. Men det har alltså ändrats med besked.

Man kan tänka sig att Socialdemokraternas skamlösa kappvändningar i Natofrågan och den farsartade kuliss av interndemokrati de rest i frågan har stött bort många. Någonstans blir låtsasleken för magstark. Å andra sidan är sådana inslag inte vilt främmande i partiet.

Bilden skuggas också av påsk-kravallernas inverkan på opinionen. Man får gå tillbaka till Göteborgskravallerna 2002 för att hitta ett liknande polisiärt drama i Sverige. Frågan är om det ens räcker. Hur som helst verkar Socialdemokraterna inte ha lyckats freda sig i ansvarsfrågan. Att Magdalena Andersson stod och gjorde en ny slags vi-har-varit-naiva-deklaration kring invandring och integration verkar inte ha varit till hennes fördel.

”Oro och allvar gör entré och partierna nagelfars ur perspektiv de inte är vana vid”

Och där har vi i så fall förstås förklaringen bakom Sverigedemokraternas skjuts uppåt. Någon annan är i alla fall svår att hitta. Den krassa frågan är om fler våldsamheter av samma karaktär kommer att infinna sig fram till valet och om opinionsmönstret blir detsamma.

Ett intressant faktum är att Kristdemokraterna nu faktiskt är snäppet större än Centern. Här vågar man måhända gissa att Ebba Buschs omtalade klarspråk kring upploppen varit hennes parti till gagn, floderna av misstänkliggöranden till trots.

Centerns fortsatta öden blir för övrigt mycket intressant att följa. Vi går orofyllda tider till mötes, såväl på ett inrikespolitiskt som internationellt plan. Det är inte en atmosfär som gynnar ett fantasiliberalt parti som Centern. När Rakhmat Akilov spred död och förstörelse längs Drottninggatan i Stockholm störtdök Centern direkt i opinionen. Man återhämtade sig snabbt, men det var en tydlig indikation på vad för slags stämningslägen som syresätter respektive kväver partiet.

Oro och allvar gör entré och partierna nagelfars ur perspektiv de inte är vana vid.

Fredrik HaageSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.