På andra sidan upphandlingen
Nu har det gått ungefär ett år sedan delar av vaktmästeriet och transporterna på centrallasarettet i Växjö lades ut på entreprenad och togs över av ISS Facility Services. Smålandsposten har tidigare rapporterat om protesterna inför upphandlingen, men också om hur den nya organisationen nu lovordas av personalen.
Kritiken från den tidigare facklige ombudsmannen för transportcentralen Peter Carlsson står dock fast. Informationen till personalen var bristfällig. ”Vi arbetare fick inte veta någonting förrän det var klart”, som han uttrycker det (Smp 2011-08-24). Oron hos personalen måste tas på allvar inför en upphandling. Och kanske är det här det ofta brister.
Samtidigt kan det inte ges några exakta besked. Organisationen blir ju ny, och valmöjligheterna är ofta generösa. Personalen kan välja att ha kvar kommunen eller landstinget som arbetsgivare eller följa med in i det osäkra och bli anställd hos företaget som tar över ansvaret för verksamheten.
Organisationen Svenskt Näringsliv har också uppmärksammat den så kallade privatiseringen vid Centrallasarettet i Växjö i ett reportage. Här intervjuas Jörgen Oscarsson, som är vaktmästare och transportör och nu anställd av ISS. Han berättar att han tillhörde en av de hårdaste motståndarna. Varför skulle någon annan tjäna pengar på oss, frågade han sig. ”Det kändes som om vi gav bort något som vi lika gärna kunde sköta själva”.
Nu, ett år senare, har han ändrat uppfattning helt. ”Vi samarbetar mer och hjälps åt på ett positivt sätt. Vi är färre i personalen, så vi måste springa snabbare, men samtidigt löper våra jobb mer i varandra, men det är faktiskt ingen större skillnad”, säger han.
För landstingets del har det också underlättat att ha en upphandlad verksamhet istället för en egen personalstyrka. Som driftchefen på sjukhuset Urban Stampe uttrycker det: ”Det blir ett affärsförhållande där vi kan ställa skarpa krav på en leverantör av tjänster.”
Protestlistor och demonstrationer leder ofta till rubriker. Men denna typ av rapportering ger ingen rättvisande bild av hur konkurrensutsättning fungerar i praktiken.
Hur är det då att gå från att vara offentlig- till privatanställd inom vården? När Svenskt Kvalitetsindex mätte inställningen hos personalen 2009 visade det sig att anställda i privata vårdföretag är mer nöjda med sin ledning, sina arbetsförmåner och sina löner än offentligt anställda.
Tillvaron tycks alltså inte rasa samman bara för att man får en ny arbetsgivare.