GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

På benen igen med försvarsskatt

Försvarsminister Peter Hultqvist verkar ha hämtat sig efter vårens omvälvningar.
Ledare • Publicerad 28 juli 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det har varit ett prövningarnas år som visade att allt han stod för kunde bytas ut för att behålla positionen. I samband med en pressträff om framtidens försvar kunde han meddela att han kommer att verka för en beredskapsskatt. Argumentationen var på exakt den nivå man vant sig från ministern (SvD):

”De som har de mest välbeställda förhållandena ska vara med och bidra. Det är en fråga om rättvisa.”

”Jag tror att det finns möjlighet för att de mest välbeställda kan bidra i ökad utsträckning. Det är också så att de ekonomiska klyftorna i vårt land har ökat rätt så rejält.”

Och slutligen ett förekommande av kritiken:

”Det är väl en traditionell högerståndpunkt att man på olika sätt blir bekymrad om man för fram diskussioner som gäller att de mest välbeställda ska vara med och bidra i ökad utsträckning.”

Eftersom välbeställda betalar skatt i Sverige så är de redan med och finansierar välfärd och försvar. Och eftersom skatter är procentuella så bidrar de som tjänar mycket pengar redan mer till det gemensamma. Rättvisefrågan är betydligt svårare att svara på än försvarsministerns slappa försök. Kanske kunde han vända sig till den modernare vänsterns förklaringar om privilegierade som ärver och förtrycker bara genom sin existens.

Försvarsminister Peter Hultqvist får återigen tala om saker han tycker om.
Försvarsminister Peter Hultqvist får återigen tala om saker han tycker om.Foto: HENRIK JANSSON

Man hade kunnat anklaga ministern för desinformation, ungefär som han gjorde mot moderatledaren Ulf Kristersson när denne (i januari) uttryckte att Sverige kommer att vara med i Nato inom en nära framtid. Välbeställda är nämligen redan med och bidrar, allt annat är desinformation.

Vad gäller de ökade ekonomiska klyftorna är det knappast skatt på inkomst som skapat dem. De är en konsekvens av att stora delar av de senaste årens stora grupper invandrare inte kommit i arbete ännu och att den ekonomiska utvecklingen gjort stora förmögenheter investerade på börsen ännu större.

Vill man på riktigt nå ”de mest välbeställda” är det missriktat att ge sig på löntagare även om de skulle tjäna över femtiotusen kronor per månad. Sverige är ett av de länder i världen som har lägst lönespridning; akademiker tjänar ovanligt dåligt i vårt land.

Det är ett resultat av arbetsmarknadens parter som varje år sätter lönerna utifrån arbetarna inom exportindustrin. Det positiva i det är att vi fortfarande har en exportindustri och fungerande löner för personerna som arbetar där. Det negativa är att personer med högt specialiserade färdigheter (som inte syftar till förmögenhetsförvaltning) och stora ansvar i vårt samhälle är notoriskt underbetalda.

Beredskapsskatten måste alltså, mot alla odds, bli en skatt på kapital. Hur denna skall utformas för att bara träffa de största förmögenheterna är svårt att säga. Försvarsministern har lovat att Socialdemokraternas valmanifest kommer att inviga allmänheten i mysterierna. Sannolikheten för att det inte blir en skatt på inkomst utan bara de mest välbärgade i samhället är, inte olikt ledarsidans förtroende för försvarsministern, nära noll.

Jacob SidenvallSkicka e-post