På gungfly med Centern

Migrationsförhandlingarna har börjat på allvar och sakernas tillstånd är lika politiskt oharmoniska som man kunde tro. Det stora migrationspolitiska problemet Centern kliver då fram i form av en debattartikel i Svenska Dagbladet signerad den migrationspolitiske talespersonen Jonny Cato och exemplifierar ofrivilligt vilket gungfly det är fråga om.
Ledare • Publicerad 14 maj 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Cato vill klargöra att Centern minsann tycker att det måste bli slut på lappandet och lagandet i migrationspolitiken och att det nu måste etableras något som har brett stöd och är hållbart. ”Det handlar om tydlighet, trygghet och långsiktighet.”

Han är tryggheten själv, den där Cato. Tillförsikt sänker sig över riket.

Om det inte vore för att Centerns själva ideologi omöjliggör sådana plana utsikter. Utifrån vissa utgångspunkter spelar det inte så stor roll vilka praktiska positioner ett parti intar i det situationella. Inte om utgångspunkterna är extrema. Och Centern har en extremt liberal invandringspolitik. En utopistisk sådan.

När Annie Lööf blev pressad i Aktuellt för några år sedan på innebörden i sin humanistiska retorik (för ovanlighetens skull) medgav hon ovilligt att Sverige skulle kunna ta emot trettio miljoner människor som en konsekvens av partiets principiella hållning.

Foto: Tommy Pedersen/TT

Menar Cato att den möjligheten nu inte längre existerar inom ramen för Centerns flyktingpolitik? Hans öppning åt en gemensam EU-hållning antyder onekligen det. Men det sägs inte rakt ut heller.

Faktum är att det aldrig har sagts rakt ut. Snarare tvärtom. Annie Lööf har inte velat kännas vid den där kommentaren om trettio miljoner trots att filmsnutten förstås finns att beskåda för alla och envar. Hon säger bara att hon aldrig sagt det. Ett slags extra lager av centerpartistisk verklighetsfrånvändhet.

Man kan med rätt hävda att dagens politiker är så hårt pressade att förhålla sig till komplex information att det är okej att det kommer ”grodor” då och då. Men det är det inte frågan om i Lööfs fall. Där är det frågan om det område i vilket partiet har huvudprofilerat sig. Centern har medvetet format sin nya strategiska och politiska identitet kring invandring. Den ”öppenhet” som möjliggör och legitimerar situationen med trettio miljoner invandrare är den ideologiskt satta utgångspunkten. Det är allt annat än ett stickspår eller detaljfråga.

Centern behöver utan jämförelser i övrigt göra ett identitetsomkast i klass med Fredrik Reinfeldts avståndstagande till sitt partis tidigare politik. Man behöver säga rakt ut att man har haft ideologiskt fel och att invandring inte per se är av godo. Att man nu tar ett omtag från botten. Då finns det anledning att ta partiet på allvar i migrationssamtalen.

Men det lär inte hända. Fråga Jonny Cato. Eller Annie Lööf.

Fredrik HaageSkicka e-post