1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

På tapeten i Tingsryd

Gårdagens Smålandsposten gav vid handen att Tingsryds kommun gjort flera felaktiga ekonomiska prognoser och plötsligt måste hantera ett underskott som överstiger fjorton miljoner kronor. Det är framför allt Vård- och omsorgsnämnden och Bildningsnämnden som gått back, lite drygt tio miljoner respektive en bit över fyra miljoner.
Foto: Henrik Holmberg / TT

Det finns här anledning att reflektera en smula över den nya sportarena som är på tapeten i Tingsryd. I november förra året tillsatte kommunfullmäktige en stor utredning angående kommunens medverkan i arenabygget som skall vara färdig i mars i år. Det rör sig om en anläggning som fullmäktige uppskattar kosta hundrafemtio till tvåhundrafemtio miljoner att färdigställa och sedan tretton till tjugoen miljoner årligen att driva.

Det budgetunderskott Tingsryd nu dras med kastar nytt ljus över kommunens inblandning i ett arenabygge. Frågan är om det inte vore läge för kommunen att prioritera sin kärnverksamhet istället för att ge sig in i ett omfattande och dyrt byggprojekt, särskilt när det redan finns en sportarena som uppdaterades så sent som 2010. Man bör alltid rätta munnen efter matsäcken. Åtminstone de moderata och kristdemokratiska företrädarna i Tingsryds politiska majoritet borde hålla med om detta.

Många svenska kommuner har på senare tid varit invecklade i sportarenabyggen, och Tingsryd speglar förstås denna trend. Samtidigt bör såväl Tingsryd som andra kommuner ta sig en nogsam funderare över om sådana engagemang är bra, önskvärda och rimliga, i synnerhet när ekonomiska faktorer ger upphov till frågetecken och antyder att de är förknippade med risker.

Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)