Annons

Pausa Rosenbad från politik

Oansvarigt är alltså ett av de mildare uttrycken som har använts från socialdemokratiskt (och för all del centerpartistiskt) håll för att skjuta iväg anklagelseakten mot den majoritet i riksdagen som tänker fälla regeringen. Det där med oansvarigt har med iver följts upp av varningar avseende demokratins fortbestånd. ”Kaos och revolution” har förkunnats från Aftonbladets alltid sofistikerade ledarsida.
ledare • Publicerad 18 juni 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det är förstås rent nonsens. Det finns ingenting i det skeende som nu tar vid som är det minsta parlamentariskt anmärkningsvärt. De som på allvar menar detta bör visa i vilka avseenden svensk grundlag bör skrivas om.

Och nej, vi är inte ”mitt i en pandemi”. Den är i avtagande och den bekämpas hur som helst primärt av regioner och myndigheter.

Annons

Det lär inte hända, men åtminstone i tanken framträder bilden av en expeditionsministär. Alltså en regering som består av ministrar som fungerar som ämbetsmän som hanterar löpande rutinärenden. Det är en sådan som tillsätts när regeringsknutarna är så hårda att allt tal om regeringsbildning bör pausas, ofta fram till nästa val eller vissa partier skapat inre ordning och reda.

Varför inte? Det är i realiteten ett år till valet i den politiska kalendern. En nytillträdd regering kommer inte kunna åstadkomma speciellt mycket. Mer än inget förstås men inte mycket. En expeditionsministär skulle inte ”märkas” så oerhört mycket om den fick leva fram till ordinarie val.

”Om man bortser från Bondeförbundets ”semesterregering” på trettiotalet har vi inte haft någon sådan på hundra år i Sverige. Då betraktades det inte som något konstigt att en regering utan politiskt program var vid makten. Visst, ett år skulle vara en lång tid. Men det behöver inte vara ett problem. I Belgien har en sådan regering suttit längre än så utan att det var någon fara å färde.

”Frågan är om inte Sverige skulle må bra av en expeditionsregering enbart för sakens skull.”

Men det är ett helt annat samhällsklimat nu. Ett mycket mer politiserat sådant. Trots att det är en odramatisk sak i västerländska demokratier är det få av de inblandade i Sverige som ens kan tänka sig en expeditionsministär. Här måste en regering vara politisk. Göra politiska saker. Något annat verkar ses som en pervertering av tingens ordning.

Själva det faktum att alla de här överorden om hur demokratin sätts i fara vid ett misstroendevotum är en indikation på hur överpolitiserad svensk debatt är. Frågan är om inte Sverige skulle må bra av en expeditionsregering enbart för sakens skull. Så att offentligheten fick uppleva att samhället visst skrider på utan att politik, ”reformer”. ”satsningar” konstant pumpas ut från Rosenbad. Som att ta ett svalkande bad och känna hur sinnet klarnar upp.

Men, men, det lär inte hända.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons