Pengarna i sjön?

Har Växjös politiker kastat pengarna i sjön? Det kanske en och annan frågade sig när de läste nyheten om att kommunen endast ligger på trettonde plats i rankning av hur Sveriges kommuner arbetar med miljö.
Ledare • Publicerad 26 juni 2014
Foto: Mathias Bred

Trogna läsare av Smålandspostens ledarsida kan ha noterat att vi ibland kritiserat och till och med raljerat över Europas grönaste stad som politiskt projekt.

Att kommunen valde mottot är svårt att kritisera. Begreppet kom ju som från ovan då BBC korade Växjö till Europas grönaste stad. Inte konstigt att stadens politiker släppte det gamla ”expansiva Växjö” och antog BBC:s utlåtande som motto. Vem skulle inte ha gjort det?

En kul grej, helt enkelt. Många kommuner har en halvdålig slogan, men få har fått den av brittisk public service, och i europeisk konkurrens.

Men få anade med vilken kraft Bo Frank (M) skulle komma att driva idén om den gröna staden. Mottot blev mer än en slogan, det blev en vision gränsande till utopi.

Som medborgare och skattebetalare finns det skäl att dra öronen åt sig när politiker blir visionära. Det är ju inte sina egna pengar de använder, och det är inte alltid som deras visioner stannar vid det som medborgarna anser viktigt.

I visionen om Europas grönaste stad fanns det ytterligare skäl att vara kritisk. Det saknades opposition. Eller som en tjänsteman sa: När det kommer till den gröna staden är Växjöpolitiken en sekt.

En komisk effekt av samsynen är att Miljöpartiet verkar ha svårt att hitta en nisch i Växjö. Det är inte lätt att vara mer progressiv än Bo Frank.

Betyder då trettondeplatsen i tidningen Miljöaktuellts rankning ett underkännande av Växjö kommuns miljöpolitik? Knappast. Miljörankningar bör precis som kommunala slogans tas med en nypa salt. Etta på listan är till exempel Malmö.

Det är svårt att jämföra olika kommuner, vissa satsningar kan få stort genomslag, och konkurrensen i det relativt miljömedvetna Sverige är benhård. Att Växjö backar ett steg i rankningen beror inte på att staden skulle ha saktat in, utan att fler kommuner ansluter sig i kampen.

Ett exempel är Uppvidinge. De är förvisso fortfarande långt efter Växjö, men i dagens SMP kan ni läsa om att Uppvidinges Åke Carlsson (C) verkar intresserad av att utmana residensstaden.

Växjö har en bredd, en kontinuitet och en långsiktighet i miljöarbetet som många andra kommuner nog avundas. Man har också en specialitet i det att man inte bara talar om miljömålen som olika siffror, utan också bakar in medborgarens upplevelse av närmiljön och tillgång till den omkringliggande naturen som en del av den lokala miljöpolitiken.

Europas grönaste stad är etablerat både som motto och som vision. Sedan kunde man ibland önska mer kritisk debatt om enskilda satsningar och vägval.

Mathias Bred

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.