Annons

Pinsamt starkt SD i Kronoberg

Sverigedemokraterna blev valets vinnare. Jimmie Åkesson nådde sitt mål att bli riksdagens tredje största parti med råge. Här i Kronoberg har vi tidigare trott att SD haft svaga möjligheter att få genomslag.
Ledare • Publicerad 15 september 2014
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Men redan i EU-valet visade det sig att det fanns en SD-vänlig opinion. Igår röstade runt 15 procent av kronobergarna på SD som sina representanter i riksdagen. Bara i Älmhult och Växjö blev SD mindre eller lika stora som riksgenomsnittet. I de andra kommunerna fick SD mer stöd än i riket.

Moderaterna förefaller vara det parti som har förlorat flest väljare till SD. Det är i viss mån naturligt. M har under Fredrik Reinfeldt lagt om sin invandringspolitik och blivit ett av riksdagens mest invandringsvänliga. Den blocköverskridande uppgörelsen om asylpolitiken med Miljöpartiet ökade invandringen och många väljare har inte uppfattat att det funnits en erkänsla hos M för påfrestningarna det inneburit. Samtidigt är Moderaterna ett stort parti och i förra valet hade man ett historiskt högt resultat på över 30 procent. SD har också tagit väljare från S och inte minst från soffliggare.

Annons

Moderaterna var tydliga med att man ville se fortsatt öppenhet och man hade ändå mer än en miljon väljare bakom sig igår. Jimmie Åkesson sa igår att Fredrik Reinfeldts avgång kan göra det lättare för hans parti att samarbeta med M. Det är nog en felbedömning. Nya Moderaterna är fortfarande större än de gamla Moderaterna. Förändringen har varit på riktigt.

Nu kommer en period när SD måste utmanas. Det är talande att i flera av de Kronobergs kommuner där nu en femtedel av väljarna valt SD har deras stolar i kommunfullmäktige stått tomma under mandatperioden. Partiet har fortfarande ingen fungerande organisation i Kronoberg. Det handlar om missnöjesröster och de går till Jimmie Åkesson och en liten krets politiker runt honom.

Den klicken gör sig nu beredda att agera vågmästare i riksdagen. Det kommer kosta Sverige dyrt. Vi går in i en fyraårsperiod där det kommer att bli svårt att regera landet på ett effektivt sätt. Det kommer finnas gott om tid att ångra en tanklös röst.

Mathias Bred

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons