Annons

Plikten försummas när kaffet försvinner

Tingsrätten i Växjö dömde nyligen en polis till villkorlig dom för en stöld av ett paket kaffe från en polisstation i Kronobergs län. Det tros inte vara första gången men värdet av stölden som domen handlar om var enbart trettioåtta kronor. Det är dock tillräckligt för att hon skall förlora jobbet.
Ledare • Publicerad 5 mars 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Stölder från organisationen kan i praktiken vara ringa, men givet sammanhanget bedöms de av en domstol eller Polisens personalansvarsnämnd som något grövre. Det är inte en privat försyndelse på fritiden utan ett brott mot arbetsgivaren och ett tecken på att personen negligerar sin yrkesroll.

Foto: Hanna Franzén/TT

På en rent juridisk nivå har Arbetsdomstolen tidigare dömt att även ringa stöld från arbetsgivare kan vara skäl nog att avsluta en anställning. Lotta Gustavson, chefsjurist och personalansvarsnämndens vice ordförande, förklarade för Polistidningen (8/2) att det ”rycker undan förtroendet mellan arbetsgivare och arbetstagare”.

Annons

Brottsdömda poliser förlorar sin tjänst om brotten är tillräckligt grova eller bedöms skada allmänhetens förtroende för Polismyndigheten. I fallet med det stulna kaffet är det dock snarare en fråga om tilliten inom poliskåren som har tagit skada.

Småstölder kan befaras övergå till grövre tillgrepp eller försvåra arbetsrelationen till andra poliser. I ett annat uppmärksammat fall som Polistidningen jämförde med kaffestölden dömdes en polis i höstas för vapenbrott och innehav av dopningsmedel. Det var dock inte tillräckligt för att bli uppsagd.

Hans fru dömdes för att bedriva bordellverksamhet och även om polismannen själv inte dömdes för koppleri finns det anledning att ifrågasätta att han fortsätter som polis. En pågående säkerhetsprövning kan i ett senare skede göra att han förlorar sin säkerhetsklassning och i förlängningen sin tjänst.

Vissa yrken kräver att man bär ett särskilt tungt ansvar, oftast gentemot arbetsgivaren som vid hanteringen av kontanter eller känslig information – men när det handlar om poliser finns det även en relation till allmänheten som spelar in. Sverige är i hög grad förskonad från den typen av övertramp och tjänstefel som uppmärksammats i andra länder. Men det betyder inte att poliser förtjänar en carte blanche.

Om rättsväsendets representanter själva begår brott kan det skada allmänhetens förtroende och få förödande konsekvenser. En tangent till detta är advokaternas bristfälliga hantering av kriminella inom sina egna led.

Att vara polis är en yrkesroll som förutsätter ett stort mått av professionalism och pliktkänsla. I en tid präglad av rörlighet på arbetsmarknaden kan det vara lätt hänt att det glöms bort. Men uniformerade yrken är något mer än en samling arbetsuppgifter. Man representerar en organisation och roll större än sig själv. För poliser är det något så stort som samhällets rättsliga grund.

Pontus WesterholmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons