Politiska prioriteringar
Vårdpolitiska satsningar och inriktningar kan tyckas ligga långt borta från politikens konfliktdimensioner. Allianssatsningen i Kronoberg på främst "äldre", som mer rör "innehåll" än verksamhetsform är så tillvida tämligen okontroversiell. Samtidigt kan det påpekas att vårdsatsningar som i dag genomförs handlar om patientgrupper som tidigare var glömda eller politiskt mindre intressanta. Till exempel de svårast sjuka. Vården i dag anklagas ju annars ofta för att mer vara utformad för "friska" än för (kroniskt) sjuka.
Hälsan i Kronoberg, uttryckt i till exempel sjukskivningar och medellivslängd brukar vanligen beskrivas som god. Men avståndet till behandlingscentra för cancerdrabbade utanför länet - Lund - har de facto påverkat hälsa och välbefinnande. Satsningen på cancervård i länet ska ses i det perspektivet.
Psykiatrin är en annan del av vården som av likartade omständigheter under många år inte var i sjukvårdsdebattens centrum. Patientgruppen var inte politiskt stark. Nu är det inom psykiatrin som landstingsalliansen går vidare med införandet av alternativa driftsformer. En privat öppenvårdsmottagning ska öppnas i länet.
Nästan minst lika viktigt är utvärderingar. Jämförelsetalen gällande hälsa, köer eller kostnader utgör i sig ett förändringstryck och lägger grund för en likvärdig vård över hela landet.