Politiska prioriteringar

Ledare • Publicerad 1 juni 2010

Vårdpolitiska satsningar och inriktningar kan tyckas ligga långt borta från politikens konfliktdimensioner. Allianssatsningen i Kronoberg på främst "äldre", som mer rör "innehåll" än verksamhetsform är så tillvida tämligen okontroversiell. Samtidigt kan det påpekas att vårdsatsningar som i dag genomförs handlar om patientgrupper som tidigare var glömda eller politiskt mindre intressanta. Till exempel de svårast sjuka. Vården i dag anklagas ju annars ofta för att mer vara utformad för "friska" än för (kroniskt) sjuka.

Hälsan i Kronoberg, uttryckt i till exempel sjukskivningar och medellivslängd brukar vanligen beskrivas som god. Men avståndet till behandlingscentra för cancerdrabbade utanför länet - Lund - har de facto påverkat hälsa och välbefinnande. Satsningen på cancervård i länet ska ses i det perspektivet.

Psykiatrin är en annan del av vården som av likartade omständigheter under många år inte var i sjukvårdsdebattens centrum. Patientgruppen var inte politiskt stark. Nu är det inom psykiatrin som landstingsalliansen går vidare med införandet av alternativa driftsformer. En privat öppenvårdsmottagning ska öppnas i länet.

Nästan minst lika viktigt är utvärderingar. Jämförelsetalen gällande hälsa, köer eller kostnader utgör i sig ett förändringstryck och lägger grund för en likvärdig vård över hela landet.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.