GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Rabatt för tech men inte för dig

Mångmiljonbelopp betalas tillbaka från svenska staten till internationella teknikföretag med elkrävande serververksamhet. De ges skatterabatt på el, om de konsumerar tillräckligt. Givet den energikris som Sverige står inför är det knappast önskvärt man fortsätter med rabatterna.
Ledare • Publicerad 12 januari 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Svenska teknikföretag kan också få tillbaka betalad skatt på elen, men storleksskillnaden gentemot techjättarna är påtaglig. Konsekvensen blir att brytpunkten för att få rabatt är svårare att nå för vissa än för andra. Att utbetalningarna slagit rekord i vinter är graverande för regeringen som under samma period motsatt sig krav att lätta på elskatten för allmänheten.

Tanken med skatterabatten är att den billiga elen i norr skall utnyttjas av serverindustrin. När regeringen uppvaktades av företagen om att införa reduktionen lovades arbetstillfällen, när hallarna väl var på plats var det inte mycket mer arbete som krävdes.

”Förhoppningarna om industrijobb kom om intet.”

Förhoppningarna om industrijobb kom om intet. Om det var svenska regeringen som inte förstod hur lite underhåll som behövs eller om det var företagen som undvek att nämna att de helst flyger in egna ingenjörer är osäkert. Hur som helst har de föreställda fördelarna spelat ut sin roll.

Även om det är kan vara önskvärt att internationella företag etablerar sig finns det som nu två stora problem. Serverhallarna byggs inte bara i norr och elen är inte billig.

Foto: EXPONERA / TT

Amazons anläggningar i Mälardalen är i nivå med städer vad det gäller elkonsumtionen. Behovet av serverkapaciteten internationellt och i Sverige gör det motiverat att just Sverige välkomnar jättarna med skattelättnader.

Elkrisen har satt elslukande verksamheter i skottgluggen. Tung industri i södra Sverige går på knäna och varslade anställningar och inställda satsningar har blivit återkommande nyheter. Nyligen varslade pappersbruket i skånska klippan anställda som följd av att el- och gaspriserna gjort verksamheten ekonomiskt ohållbar.

Omställningen av den svenska elproduktionen till något mindre pålitligt har bara börjat. Det kommer fler kalla vintrar och det kräver prioriteringar. Det politiska beslut som behövs handlar heller inte någon bestraffning utan snarare att sluta favorisera internationella storföretag.

Socialdemokraterna behöver kanske påminnas om Per Albin Hanssons ord om att det svenska folkhemmet har inga kelgrisar och inga styvbarn. Särskilt de förstnämnda har blivit alldeles för många.

Vilken typ av högteknologisk basindustri som Sverige har är i hög grad beroende av de hinder som politiskt sätts upp. Oftast handlar det om regleringar och skattepålagor. Men också vilken verksamhet som ges fördelar och undantag.

Det finns en prestige för politiker att välkomna stora etableringar. Men smaken i munnen förändras när visionerna uteblir och realiteten snarare blir en kostsam affär, för såväl staten som invånarna.

Elräkningen har kommit och många är med rätta upprörda över vad som hänt i vinter. Men någon lättnad kan regeringen inte erbjuda. Elen är begränsad och skatten ska in, såvida man inte är heter Amazon det vill säga.

Pontus WesterholmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.