Annons

Rabatten för Facebook på väg bort

Utmärkelsen veckans silkessnöre skulle passa för att beskriva Riksrevisionens utvärdering av den förra regeringens skatterabatt för datahallar.
Ledare • Publicerad 14 december 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Rabatten kom på plats för fem år sedan, uppdaterades 2018 och blev ett stort problem för den rödgröna regeringen 2020. Allt började med att Business Sweden, en organisation till hälften ägd av staten och till hälften av näringslivet, identifierade att Sverige hade goda förutsättningar för att bli en storspelare inom datalagring i Europa. Serverhallar mår bra av att stå svalt och i närheten av billig och pålitlig el, alltså vände man blickarna mot Norrbotten.

Men man kom också fram till att regeringen borde agera för att få de stora dataföretagen som Facebook, Apple och Google att etablera sig. Detta mynnade alltså ut i att de gavs en skattelättnad på sin energiförbrukning, trots att elen då rimligen var bland den billigaste i Europa. Lokalpolitiker fick se kraftigt överdrivna kalkyler på hur många arbetstillfällen som skulle skapas i regionen och den rödgröna regeringen med ett särskilt öga för industrisatsningar och kärnväljare i norr införde skattelättnaden.

Skatterabatten som inte behövdes är nu på väg bort.
Skatterabatten som inte behövdes är nu på väg bort.Foto: ELIN LINDKVIST / TT
Annons

Ett avgörande i Högsta Förvaltningsdomstolen gav förra vintern företag som kör datorer på högvarv för att skapa kryptovalutor rätt till samma skattelättnader. Då var elen plötsligt inte så billig längre och reformen framstod som minst sagt orättvis. Vid det laget hade det också visat sig att det inte krävdes så många anställda för att hålla igång de gigantiska serverhallarna åt de amerikanska bolagen.

Riksrevisionen påtalar en del brister i hur saken skötts. Man noterar att reformen tagits fram helt utan hänsyn till energipolitiken. Det säger kanske något om hur arbetet i den rödgröna regeringen fungerade. Sedan tidigare har det kommit signaler om att integrationen mellan de två partierna var mycket liten och att regeringsarbetet var mer att likna vid en kohandel, eller ett kolonialt kartritande med hårda gränser mellan frågorna. Detta ärende räknades som industrifråga och hamnade därmed på Socialdemokraternas bord.

Men även runt deras bord lär ju energifrågor ha dryftats. Många andra elintensiva projekt pågick i norr under samma period. Någon borde ha gjort ett stresstest, ungefär som när banken undersöker vilka räntehöjningar en låntagare klarar av inför en bolåneansökan.

Den nuvarande regeringen tog emot Riksrevisionens rapport med ett par enkla kommentarer. Man noterar kritiken men anser inte att det krävs ytterligare åtgärder då man redan beslutat sig för att skrota skatterabatten för datahallarna. Det är i sig förstås en reform som måste utvärderas. Internationella företag brukar inte gilla att någon ändrar spelreglerna och kan alltid hota med att välta spelbrädet över ända.

En annan kommentar gäller Riksrevisionens syn på Business Sweden. Regeringen understryker att det inte är den organisationens uppgift att bevaka regeringens ambitioner och de målkonflikter som kan uppstå med dem. Det är typisk borgerlig instinkt som visar sig där: organisationer och samhällsdelar mår bäst när de får agera utifrån sin egen inneboende logik. Självpåtagen politisk hänsyn brukar leda fel.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons