Annons

Räkna med friskolorna

Ledare • Publicerad 21 mars 2011

I slutet av mars ska riksdagen behandla frågan om vad de senaste årens skolreformer haft för betydelse. Initiativet till en utredning har tagits av majoriteten i utbildningsutskottet. Varför då säga nej till mer kunskap, kan man undra när allianspartierna motsätter sig förslaget.

Frågan handlar mer om formen för kunskapsinhämtning än om kunskapen i sig. Inom kort inrättas ett utvärderingsinstitut som kommer att göra just vad det heter. Det är alltså mycket väsen för ingenting.

Annons

En av anledningarna till utskottsförslaget är debatten om vinstuttagen inom friskolesfären. Men hur ser det egentligen ut? Dagens Samhälle har gjort en grundlig genomgång som visar att 97 procent av alla friskoleföretag är utpräglade småföretag med en till fyra skolor. Hela 85 procent driver enbart en skola. Få tillhör större koncerner, som John Bauergymnasiet i Växjö för att ta ett exempel.

De tio största skolkoncernerna har ett 40-tal bolag som driver 316 skolor med cirka 70 000 elever. Vinstmarginalen var sex procent 2009. För de enskilda aktiebolagen var vinstmarginalen i snitt fyra procent. Det går alltså inte generellt att tala om några övervinster eller som det låter i debatten – dränering av skattemedel. Dagens Samhälle noterar också bolagens starka soliditet. Det betyder pengar i ladorna, som kan användas när det behövs. I sin helhet kan man därför betrakta svenska friskolor som välskötta, men inte särskilt lönsamma, verksamheter. Det är en mer rättvisande bild än vad som ofta görs gällande på det ideologiska slagfältet.

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons