Annons

Räkna med naturen

Bättre stadsplanering är bättre än avancerad teknik för att skydda mot katastrofer.
Ledare • Publicerad 20 juli 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

De plötsliga skyfallen på kontinenten har skördat många liv i länder som vi inte förknippar med naturkatastrofer. Tyskland ses ofta som ordningens förlovade hemland. Det är ett modernt ställe i hjärtat av den minst oordnade världsdelen. Men inte ens den tyska ingenjörskonsten och den muskulösa staten kunde hindra flodvågorna från att kräva människooffer. Det manar till eftertanke.

Tyskland är hårt drabbat av översvämningar och det finns mer att lära.
Tyskland är hårt drabbat av översvämningar och det finns mer att lära.Foto: Christof Stache

Miljöpartister i Sverige och Tyskland har valt denna katastrof som ett tillfälle att flytta fram sina positioner. Naturkatastrofer är något som bekräftar deras världsbild och berättigar deras politik. Det kan ses som cyniskt –andra partier brukar få kritik när de utkräver politiskt ansvar i samband med tragiska händelser– men har man pekat ut klimatet som en politisk storhet följer man bara logiska samband.

Annons

Om man inte låter sig hetsas av gröna olyckskorpar finns det konkreta saker man som nationell och lokal politiker kan göra för att skydda sig mot floder som svämmar över (hur ser det ut vid sjukhustomten i Räppe?). Man kan se till att skärpa rutinerna för byggande.

Vårt moderna samhälle kan tack vare tekniska framsteg unna sig vissa lyxvaror. Dubai är en av dem. Det är hybris på Ikarosnivå att bygga en stad av glas mitt ute i en öken och kräva att luftkonditioner skall få det hela att fungera. I Abu Dhabi har man i till slut börjat experimentera med termisk massa och vinddrag för att reglera temperaturen i stadsdelen Masdar, det är ett sätt att använda platsens förutsättningar till sin fördel.

Flera av de översvämmande städerna i Tyskland, Belgien och Österrike ligger i flodfåror som man på olika sätt bearbetat för att minska vattenflöden. Ofta gjordes dessa insatser under artonhundratalet då växande befolkningar och tekniska framsteg innebar att man behövde mer jordbruksmark.

I Sverige vill vi gärna tro att vi är kloka och använder resurser på klimateffektiva sätt. Ändå byggs idag bostadsområden på jordbruksmark eller i närheten av strömmande vatten. På den tiden man inte hade råd att ett hus sköljdes bort såg man till att bygga på åsar. Då fick även åkrar och hagar en naturlig avrinning. Fornborgen Gripeberg i Notterydskogen är ett exempel på att de som kom först kunde välja den bästa tomten.

I dag är det många krav och förväntningar som måste uppfyllas när man anlägger nya bostadsområden. Skall man bygga hållbart behöver man ta naturens krafter i beräkningarna, särskilt som mycket pekar på extremare väder i framtiden. Det finns regler som gör det svårt att bygga på skogsmark men lättare att ta åkermark i anspråk. Sådana regleringar bör viktas om. Just i Kronoberg råder det ingen brist på skog och fasta klippor jämfört med mjuk åkermark, här lär det vara lättare att göra rätt utan att tänka på det.

Poängen är att man behöver tänka till en gång extra innan man planlägger. Det finns naturliga hinder som kan se små ut när man har stora tekniska resurser vid byggen men som kan växa ikapp och förbi de hus som placerats ut.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons