Rätsida på biståndet
Så har det också funnits konflikter mellan myndigheten och regeringen, vilket bland annat yttrat sig i angrepp från Sida:s topptjänstemän. Kraven på effektivitet har ansetts orealistiska.
Men det ska ses i ljuset av att det svenska biståndet levt långt ifrån kontroll och uppföljning. Politiskt har det klassats som en solidaritetspost, ett sätt att döva ett dåligt samvete gentemot tredje världen. Det förklarar också att procentmål av BNP varit riktgivare för anslagen? Högst i världen, kan man tillägga. Målet med verksamheten måste komma först, och därefter diskussionen om finansieringen. Inte tvärtom.
I dag är biståndet i högre grad inriktat på att stärka demokratiska aktörer, antalet mottagarländer har minskat drastiskt och en kontrollmyndighet inrättats. Den förändringsprocess biståndsminister Gunilla Carlsson (m) inlett går uppenbarligen på tvärs med en kultur där uppföljning och utvärdering varit mindre intressant än att jaga nya projekt och sätta en svensk flagga i ytterligare ett land. Som ett led i den förändringen är det också naturligt att se över ledningen för myndigheten. Sida kan inte ha en annan agenda än regeringen.
Att biståndsviljan i SOM-institutets mätningar minskar bland svenskarna kan ses i ljuset av den kritik som omgärdat biståndet under senare år, som följd av korruptionsskandaler, dåligt skött ekonomi och brister i organisationen. Det största hotet mot biståndsviljan långsiktigt är därför ett bistånd som inte följs upp. Nu inför regeringen också en transparensgaranti, som innebär att all offentlig information om biståndet ska göras mer tillgängligt. Det ska stå klart när, till vem och varför biståndsmedel betalats ut – men också vad resultatet blivit. Omstöpningen av Sida är nödvändig, och har bara inletts. Snart kommer en ny instruktion till myndigheten.
Nu ska det sägas att resultat inte alltid är enkla att redovisa. Av en stor mängd projekt är det några få som leder framåt. Resultaten visar sig nödvändigtvis inte heller direkt, utan kan komma på längre sikt. Men det är ingen ursäkt för att inte ställa krav på dokumentation och redovisning. Arbetet med att hitta modeller för att mäta resultat måste vara ett ständigt pågående arbete. Det är Sida och regeringen skyldiga såväl svenska skattebetalare som den befolkning man hjälper i andra delar av världen.