Annons

Rätt att hyra ut till Terry Evans

Det spiritistiska mediet Terry Evans höll nyligen en storseans i Katedralskolans aula. Det har fått föreningen Vetenskap och Folkbildnings ordförande Martin Rundkvist att reagera: ”En skola är en byggnad där man lär unga elever om hur världen fungerar”, säger han till Smålandsposten och insinuerar att Evans verksamhet nu legitimerats av Växjö kommun.
Ledare • Publicerad 19 februari 2014

Vetenskap och Folkbildning har som syfte att lyfta fram vetenskapliga metoder för att göra upp med myter, andliga eller religiösa föreställningar om hur världen hänger samman. Därför förvånar det att Rundkvist uttalar sig som om skollokaler vore sakrala, i meningen avskilda för det profana. Som om själva rummet har en särskild betydelse.

Att inte nyttja en skola efter att eleverna gått hem för dagen är dock att klassa som kapitalförstöring och misshushållning av skattemedel. Till det ska läggas att en kommun alltid bör utgå från mötesfrihet och likabehandling i uthyrningsärenden, inte utifrån uppfattningen att det svävar någon slags magi över just aulor i gymnasieskolor.

Annons

Historien har lärt oss att det finns gränser för hur intolerant en stat kan vara gentemot religiösa rörelser. Därför behöver vi inget moderniserat konventikelplakat på kommunal nivå, som förbjuder andliga sammankomster under lekmans ledning. Märk väl att det är religiösa praktiker som skyddas av grundlagen, då det inte går att lagstifta precist om vad som är religion och vad som inte är det. Frågan har därför bäring även på hur kommuner förhåller sig till etablerade församlingar.

Nu är förvisso Vetenskap och Folkbildning en liten gemenskap, medlemsmässigt ungefär hälften så stort som det minsta frikyrkliga samfundet Sjundedagsadventisterna, och därför utan större möjligheter att påverka. Men exemplet visar att det även i ett upplyst samhälle finns intressegrupper som utmanar religions-, yttrande- och mötesfriheten. Det bör vi vara vaksamma inför.

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons